Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Offshore-leaks

betekenis & definitie

Met offshore-leaks wordt de openbaarmaking bedoeld van een groot aantal financiële constructies waarbij geld via belastingparadijzen wordt geleid. 25 miljoen documenten zijn gevuld met financiële gegevens met gevoelige informatie.

De zogenaamde offshoreconstructies komen neer op het wegsluizen van geld via buitenlandse brievenbus-bv's om de belasting in het thuisland te omzeilen. Dit hoeft niet per se tegen de wet in te gaan. Insiders maken het verschil tussen belastingontduiking en belastingontwijking; dit zou liggen in de vraag vanaf welke kant van de tralies iemand kijkt.
De term offshore slaat in de letterlijke zin op iets wat van de kust afligt; meestal een booreiland. Voor buitenlandse fiscale constructies wordt de term echter ook gebruikt.
Tal van grote bedrijven doen mee aan dit spel van belastingontwijking en veel banken en advocatenkantoren voorzien in de omstandigheden en kennis om het geheel te realiseren. Hoe groot het precies is, zal blijken nadat de documenten die als offshore-leaks bekend staan doorgespit zijn door een netwerk van meer dan tachtig journalisten van over de wereld. In Nederland zijn dit een aantal redacteuren van dagblad Trouw.