Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 04-12-2012

2012-12-04

Obligatie

betekenis & definitie

Een obligatie is een bewijs van deelname in het kapitaal van een bedrijf of de overheid. Het is een schuldbewijs tegen een vaste rente. Het is mogelijk om in obligaties te handelen, dit gebeurt op de effectenbeurs.

Simpel gezegd houdt het principe van een obligatie het volgende in: persoon X leent geld aan bedrijf Z in de vorm van een obligatie. Een obligatie is in dit geval dus de benaming voor het schuldpapier dat verbonden is aan het lenen. Persoon X besluit om geld te lenen aan bedrijf Z, omdat er een gegarandeerde rente tegenover staat die jaarlijks wordt uitgekeerd. Bedrijf Z heeft door het uitgeven van obligaties meer vermogen om te investeren.
Het verschil met een aandeel, is dat er bij een obligatie niet gedeeld wordt in de winst, maar dus ook niet in een eventueel verlies. Hierdoor is de rente bij een obligatie lager dan bij een aandeel, omdat het risico kleiner is.
De staatsobligatie is het meest in trek bij investeerders. Dit komt omdat het praktisch is uitgesloten dat een land failliet gaat. Lenen aan overheid brengt dus weinig risico met zich mee. Het levert echter een niet al te hoge rente op.