Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 12-04-2015

2015-04-12

Minimal techno

betekenis & definitie

Minimal techno is een relatief nieuwe, elektronische muziekstroming. Door middel van keyboard en computer wordt een uitgeklede, kale vorm van elektronische muziek gemaakt. Hierbij is de beat het dragende element.

In eerste instantie ontstond minimal techno als een reactie op de bestaande elektronische muziek uit de dancescene van Detroit. Een pionier in deze was Richie Hawtin, die als een van de eerste op zoek ging naar de kale essentie van de techno. Wat ontstond was repetitieve muziek met slechts subtiele veranderingen die de luisteraar in een soort trance bracht. De stroming werd opgepikt in de underground uitgaanscultuur, maar was nog geen groots succes te noemen.
Ook in Berlijn waren dj's bezig met het minimaliseren van het technogeluid. Er werden echter ook nieuwe elementen aan toegevoegd, zoals machinale geluiden en jazzinvloeden. Door de opkomst van de computer werden de mogelijkheden om elektronische muziek te creëren steeds groter en toegankelijker. Hiermee nam de minimal techno een grote sprong naar een meer bekende stroming en is het tegenwoordig niet meer weg te denken in de dancescene.