Groothandel betekenis & definitie

Een groothandel is een onderneming die tussen de fabrikanten en de detailhandel of horeca zit. Het gaat hier altijd om de handel in grotere hoeveelheden goederen. Daarnaast is de groothandel niet bedoeld voor particulieren; gebruikers moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Een klein bedrijf koopt goederen zelden rechtstreeks bij een fabrikant; er zit altijd een groothandel tussen die bij verschillende producenten de spullen inkoopt. De groothandel in levensmiddelen zal bij tal van leveranciers zijn waar halen. Een horecaondernemer kan bij deze groothandel een bestelling plaatsen met de producten die benodigd zijn. Dit kan eventueel fysiek gebeuren in een winkel van de groothandel, maar gebruikelijker is het om een digitale of telefonische bestelling te plaatsen bij de groothandel. Deze zal het dan afleveren bij de klant.

Het voordeel van een groothandel is dat de prijs meestal vrij gunstig is. De groothandel koopt in grote hoeveelheden in bij de leveranciers en fabrikanten. Dit prijsvoordeel kan doorgevoerd worden naar de afnemers bij de horeca en detailhandel.

Gepubliceerd op 11-04-2015