Nick Felix

Nick Felix (2014)

Gepubliceerd op 11-04-2015

Fermenteren

betekenis & definitie

Fermenteren is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Bij de productie van veel dagelijks genuttigde voeding wordt fermentatie toegepast.

Bier is hier een voorbeeld van. Bij het productieproces van dit veel gedronken goed wordt gist toegevoegd. Dit is een natuurlijke schimmel die zich verbindt aan suikers. Deze worden omgezet in alcohol en koolzuur: de fermentatie. Bij het proces vindt altijd een verandering plaats in de toestand van de stoffen. Hierbij ontstaan meestal ook bepaalde gassen.

Ook yoghurt en kaas zijn voorbeelden van voedingsproducten die door fermentatie tot stand komen. Het basisproduct is melk. Door een bepaald procedé van rijping en het toevoegen van bepaalde schimmels, verzuurd de melk en ontstaan een soort klonten. Als het vocht wordt afgegoten en de brokken worden samengevoegd in kaasdoek, ontstaat een milde kaas die men laat rijpen.