Neologismen

Instituut voor de Nederlandse taal

Gepubliceerd op 07-04-2020

framing

betekenis & definitie

het scheppen van een eenzijdig beeld door iets (bijvoorbeeld een politiek gevoelig onderwerp) op een versimpelde manier te verwoorden of presenteren, waarbij bepaalde informatie benadrukt of juist verborgen wordt; het slim verpakken van een politieke boodschap

Wat is framing? Een goede boodschap kan niet zonder een goed frame. Tenminste: als je wil dat je boodschap zo overkomt zoals je deze bedoeld had. Maar wat is framing eigenlijk? Wat doet het? Waarom is het zo belangrijk? En misschien wel het belangrijkste: hoe kan je zelf framen?
https://taalstrategie.nl/framing/

Framing gaat over het gezichtspunt van waaruit verhalen worden verteld. Neem bijvoorbeeld de kwestie van bezuinigingen op sociale werkplaatsen. Het kabinet-Rutte bezuinigt de komende periode op deze sociale werkplaatsen waar mensen met een arbeidshandicap kunnen werken [...]. Tegenstanders van dit voorstel beweren [...] dat gehandicapten de dupe worden van de bezuinigingen [...]. Het kabinet-Rutte komt echter met een heel eigen 'frame' of een heel eigen duiding van het voorstel: er zouden in Nederland veel mensen ten onrechte arbeidsgehandicapt worden verklaard.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/framen-om-de-verkiezingen-te-winnen/,