Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 17-08-2019

Ve-tsin

betekenis & definitie

Ve-tsin is een smaakversterker. Het wordt ook wel mononatriumglutamaat of MSG genoemd en is een in de natuur veel voorkomend eiwitrijk stofje. Het staat ook bekend als E621. In voeding wordt een synthetische vorm van E621 gebruikt. E-nummers zijn hulpstoffen die dienen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. In dit geval dient het om de eetlust te verhogen.

Omdat men zo snel mogelijk een maaltijd op tafel wil zetten die zo goed mogelijk smaakt, wordt daar met E621 door de voedingsmiddelenindustrie op ingespeeld. Veel kant-en-klaar producten, soepen, sauzen, bouillons, vleeswaren, enz. bevatten deze smaakversterker. Het is een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Glutamaat verzorgt een zeer unieke smaak-component die umami wordt genoemd, de vijfde elementaire smaakbeleving naast zuur, zoet, bitter en zout.

Uit veel onderzoeken is gebleken dat E621 een schadelijke werking op de hersenen heeft en eetlustverhogend werkt, doordat het het hormoonsysteem, dat het honger- en verzadigingscentrum bestuurt, kan ontregelen,.

Bij hoge concentraties van E621 in het lichaam kan zich het volgende voor doen:
– Verminderde afgifte van groeihormoon
– Verminderde glucosetolerantie
– Insulineresistentie
– Verhoogde triglyceridenspiegel, waardoor extra glucose in vet wordt omgezet
– Verhoogde eetlust (vooral voor koolhydraten)
– Het onvermogen om calorie-inname te reguleren.
Overgewicht kan hiervan het gevolg zijn.

Onderzoeken met E621 zijn weliswaar gedaan op proefdieren, maar er kan van worden uitgegaan dat bij mensen hetzelfde effect verkregen kan worden, omdat neurowetenschappers hebben geconstateerd dat mensen vijf keer gevoeliger zijn voor E621 dan muizen.

De hersenen van baby’s en jonge kinderen zijn weer vijf keer gevoeliger voor beschadiging dan hersenen van volwassenen. Daarnaast maken de hersenen bij de foetus in de laatste drie maanden van de zwangerschap en bij de baby en peuter tot twee jaar, een snelle ontwikkeling door. Overmatig glutamaat heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen en kan bijdragen aan het proces van verminderde ontwikkeling hiervan. De opname van mononatriumglutamaat in de hersenen van foetale proefdieren is twee keer zo groot als die in de hersenen van volwassen.
Doordat de hersenen door mononatriumglutamaat worden aangetast, ontstaat er een disbalans in de hormoonhuishouding, waardoor het eetgedrag al op jonge leeftijd negatief beïnvloed kan worden. Hierdoor is de kans op overeten groter, hetgeen tot obesitas kan leiden. Tegenwoordig heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht. Dit komt enerzijds door verminderde lichaamsbeweging, maar anderzijds door eetlustverhogende voeding en vermindering van voeding die de hersenen beschermt.
Stoffen die een beschermend effect hebben op de hersenen zijn: melatonine, curcumine, B-vitamines, magnesium, co-enzym Q10, choline, taurine, essentiële vetzuren en anti-oxidanten.
Ook een hoge vezel-inname bleek het over-eten evenals het ontstaan van oxidatieve stress door MSG-consumptie, te verminderen.

Vooral risicogroepen zoals zwangere vrouwen, zuigelingen, kinderen, ouderen en ondervoede mensen doen er goed aan producten waarop E621, mononatriumglutamaat of MSG staat, zoveel mogelijk te vermijden.
Biologische producten, waaronder vleeswaren, mogen geen smaakversterkers in de vorm van E621 bevatten.