Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Tandvleesontsteking

betekenis & definitie

Tandvleesontsteking of gingivitis betekent ontsteking van het tandvlees of gingiva. Het wordt veroorzaakt doordat er zich een laagje plaque of bacteriën ophoopt op en tussen de tanden. Gingivitis is een niet-destructief type parodontitis, maar onbehandelde gingivitis kan zich ontwikkelen tot parodontitis.

Wereldwijd behoort parodontitis tot de meest voorkomende microbiële ziekten, waarvan de gevolgen zich niet alleen tot de mondholte beperken. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen parodontitis en het ontstaan van een ontregelde bloedsuikerspiegel, vooral bij diabetes type II.

Eén van de oorzaken van tandvleesproblemen is dat we niet vaak genoeg of niet goed poetsen, maar daarnaast speelt ook de levensstijl een rol bij het ontstaan van ongezond tandvlees.Daarom is het de moeite waard enkele natuurlijke strategieën aan te leren voor een gezond tandvlees. Houd elk advies minstens twee maanden vol om te kunnen bepalen of het voor u verschil uitmaakt.

1.Eet volkoren en onbewerkte biologische voedingsmiddelen. Er zijn verschillende eetgewoonten die een rol spelen bij tandbederf. De grootste boosdoeners –bewerkte meelsoorten, onwerkzame vitaminen door verhitting en bewerking, en veel toegevoegde suikers – zitten in voeding die zeer bewerkt is. Verse voedingsmiddelen echter bevatten juist veel elementen die goed zijn voor de mondhygiëne. Snoep niet of gebruik met mate suikervervangers zoals xylitol.

2.Het regelmatig drinken van groene thee verlaagt mogelijk de kans op periodontale aandoeningen. Dat komt doordat groene theesoorten flavonoïden bevatten die de groei en de activiteit tegengaan van bacteriën die een rol spelen bij tandvleesaandoeningen. Bij een periodontale aandoening is er sprake van een chronische ontsteking die het tandvlees en/of de boven- en onderkaak aantast.

3.Let op mogelijke voedingstekorten zoals van de mineralen zink en selenium. Deze zijn van belang voor een sterk immuunsysteem dat mondbacteriën afweert. Er bestaat een verband tussen een lage foliumzuurspiegel en paradontale aandoeningen.

4.Geneesmiddelen kunnen de mondhygiëne kunnen aantasten. Zo kan de anticonceptiepil het risico van tandvleesaandoeningen vergroten, doordat hij de bacteriegroei in de mond bevordert.

5.Gebruik een alcoholvrije mondspoeling, aangezien de mond door alcohol uitdroogt waardoor binnendringende bacteriën beter grip krijgen. Een mondspoeling met foliumzuur (0,1 procent) kan tegen bloedend tandvlees helpen; ook een tablet van 4 mg foliumzuur per dag kan helpen. Vooral een mondspoeling met kruidenextracten zoals kamille, Echinacea en mirre kan effectief zijn.
Gorgelen met verdunde Molkosan (1 deel Molkosan op 4 delen gekookt, afgekoeld water) heeft een gunstige invloed op ontstekingen in de mondholte. Spoelen met Salvia tinctuur (40-50 druppels in een glas water en daarmee over de dag verdeeld de mond spoelen) werkt ontsmettend.

6.Koop minstens eens per maand een nieuwe tandenborstel:. Een versleten tandenborstel verwijdert voedselresten en plaque minder effectief, waardoor tandbederf en ontstoken tandvlees kunnen ontstaan.

7.De microflora in de mond bevat ten minste 500 verschillende soorten bacteriën. Sommige daarvan bevorderen de mondhygiëne: ze helpen de bacteriën onder controle te houden die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees, gaatjes en slechte adem. Uit onderzoek blijkt, dat het gebruik van specifieke stammen probiotica de conditie van het gebit en tandvlees verbeteren. Probiotica zorgt voor een soort filmlaag in de mond waar ziekmakende bacteriën moeilijker doorheen komen. Uit diverse studies blijkt dat de plaquevorming significant afneemt evenals het aantal ziekmakende bacteriën.
Een studie toonde aan dat dagelijkse gebruik van het probioticum Bifidobacterium lactis de hoeveelheid schadelijke streptococcen in het speeksel significant vermindert. De streptococcenbacterie is een belangrijke veroorzaker van mondinfecties en gaatjes.

8.Er blijkt ook een relatie te bestaan tussen tandvleesontsteking en de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed geeft minder kans op tandvleesontsteking.

9.Vitamine A wordt al jaren genoemd als een van de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de slijmvliezen. Vitamine A is belangrijk voor het immuunsysteem van huid en slijmvliezen, en helpt om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen.

10.Co-enzym Q10 beschermt en versterkt o.a. de slijmvliezen en het tandvlees. Co-enzym Q10, op het tandvlees aangebracht via een gel, vermindert plaquevorming, tandvleesbloedingen en ontstoken tandvlees.

11.ASU, een natuurlijk plantaardig extract, beschermt mogelijk het tandvlees tegen afbraak bij tandvleesontsteking.

12.Bij tandvleesproblemen is het belangrijk om een goed zuur-base evenwicht te hebben.
De meeste vloeistoffen in het lichaam horen basisch te zijn, met een pH-waarde groter dan 7. Factoren die verzuring veroorzaken zijn: verkeerde samenstelling van het dieet, ongewone lichamelijke of sportieve belasting, stress en verkeerde ademhaling.
Als gevolg van oxidatieve stress door verzuring komen tandvleesontstekingen, verkoudheden, infecties en hoofdpijn vaker voor .

13.Uit een kleine studie met gezonde personen bij wie tandvleesontsteking was vastgesteld, bleek dat Lycopeen een gunstig effect heeft bij de behandeling van tandvleesontsteking. Omdat het lichaam zelf geen carotenoïden (dus ook geen Lycopeen) kan aanmaken, moet deze stof uit de voeding gehaald worden. Carotenoïden komen voor in groenten en fruit die oranje, geel, rood en groen van kleur zijn (zoals tomaten, wortels, spinazie en pompoen). Het koken van tomaten vergroot de biologische beschikbaarheid van carotenoïden.