Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 14-12-2019

Stomerij

betekenis & definitie

Een stomerij is een textielreinigingsbedrijf, waar kleding en andere textiele stoffen worden gewassen en gereinigd.

Het woord ‘stomen’ roept associaties op met water, maar de afgelopen vijftig jaar werd bij het stomen van kleding meestal gebruikgemaakt van de verbinding tetrachlooretheen, dat ook wel perchloorethyleen (PER) wordt genoemd. Het grootste deel van de stomerijen gebruikt deze vluchtige en schadelijke verbinding.

PER wordt niet alleen toegepast bij chemisch reinigen, maar wordt ook aangetroffen in verfoplossers, vlekkenwater, waterafstotende verbindingen, schoonmaakproducten voor hout en is een bestanddeel van lijmstoffen en beschermstoffen voor suède.
PER is een zogeheten zwarte-lijst-stof; het is een persistente stof die in het milieu zeer langzaam wordt afgebroken. PER wordt gezien als een verbinding die mogelijk kankerverwekkend is voor de mens.

Drie methoden zijn volgens de branche een interessant alternatief voor of naast het huidige reinigen met PER:
– Natreiniging. Deze ouderwetse en veiligste methode lijkt veel op de wasmachine thuis. Er wordt geen gebruik gemaakt van organische oplosmiddelen, maar van weinig water en speciale wasmiddelen. In tegenstelling tot de wasmachine thuis wordt een sterke mechanische beweging van het wasgoed vermeden, waardoor ook vaak tere materialen op deze manier gereinigd kunnen worden.
– Koolwaterstoffen.Toepassing van deze zogenaamde ‘nieuwe’, zuivere (niet-gechloreerde) koolwaterstoffen (paraffines) vindt met name in Duitsland plaats. In Nederland zijn slechts enkele bedrijven die een koolwaterstofmachine in gebruik hebben. In vergelijking met PER zijn deze koolwaterstoffen brandbaarder, lichter, minder vluchtig en hebben ze een lager waterbindend en ontvettend vermogen. Sommige soorten textiel kunnen erdoor worden aangetast. Paraffines zijn overigens ook schadelijk voor de gezondheid.
– Vloeibaar CO2. Het reinigend effect van vloeibaar CO2 is al lang bekend. Het is waterafstotend en olie en vet lossen er goed in op. Het reinigingsproces op basis van CO2 is relatief mild, veroorzaakt weinig krimp en geeft minder slijtage aan het textiel. Het is beter geschikt voor leer, suède en bont dan PER en koolwaterstoffen.

Dit is wat u kunt doen om het gevaar van PER te minimaliseren:
– Accepteer geen kleren na chemisch reinigen als ze een sterke geur afgeven: laat ze eerst voldoende uitgewasemd en droog zijn.
– Zoek een ander chemisch reinigingsbedrijf als de gereinigde kleren steeds een sterke chemische geur afgeven.
– Hang de gereinigde kleren enkele dagen te luchten in een garage of op een overdekt balkon zodat de vluchtige oplosmiddelen verdwijnen.
– Koop liever geen kleding waarvan het etiket ‘dry clean only’ aangeeft. Vaak kunt u kleding met het etiket ‘dry clean only’ overigens veilig op de hand wassen met zachte wasmiddelen.
– Gebruik regelmatig een kledingborstel en verwijder vlekjes om uw kleren op te frissen.
– Hang uw kleding eens aan een hanger voor het open raam, of liever nog buiten. Uw kleding wordt er fris van en vieze geurtjes verdwijnen.
– Om kreukels te laten verdwijnen uit kleding of om het op te frissen, kunt u het kledingstuk in de badkamer hangen met de douche aan op een hete stand. Kreukels verdwijnen en de kleding wordt opgefrist door het stoom dat van de douche afkomt.

We staan er zelden bij stil dat in onze kleding giftige stoffen kunnen zitten. Uit onderzoek van zowel Greenpeace als internationale wetenschappelijke onderzoeksgroepen blijkt dat kleding van diverse bekende merken, gevaarlijke stoffen bevat. Deze chemische stoffen kunnen schadelijke effecten hebben op voortplanting, hormoonhuishouding en immuunsysteem. Met name in de (niet-biologische) katoenteelt worden grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De stof formaldehyde, die ook in de textielindustrie wordt gebruikt, kan o.a. overgevoeligheid bij mensen veroorzaken. En daar is tot op heden nog geen alternatief voor bedacht. Deze stof wordt gebruikt om viscose en katoen kreukvrij te maken en daarnaast om wol krimpvrij te houden. Binnen de EU is er een maximum afgesproken dat in een kledingstuk mag worden verwerkt. Als dit gehalte wordt overschreden, moet op het etiket vermeld staan dat je het kledingstuk eerst moet wassen om de hoogste concentraties er uit te wassen.

Het is opmerkelijk dat er zeer strenge regels zijn voor chemische stoffen in bijv. medicijnen, maar dat die regels niet gelden voor heel veel stoffen die gebruikt worden in kleding en via de huid of door inademen ons lichaam kunnen binnendringen.

Het is belangrijk om met de huidige flinke toename aan toxische stoffen de lever goed te verzorgen.
Een aantal leverversterkende maatregelen zijn:
1.Drink 1 ½ liter (bron)water of kruidenthee per dag. Hierdoor zijn de lever (en nieren) makkelijker in staat om de afvalstoffen te verwijderen.

2. Eet elke dag minimaal 250-300 gram biologische groenten en twee stuks biologisch fruit. Neem dagelijks groene, rode, gele, oranje en blauwe soorten groenten en fruit. Elke kleur is rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Oranje groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld veel carotenoïden. Groene groenten zijn rijker aan chlorofyl en magnesium. Door alle kleuren te eten, krijgt uw lichaam alle verschillende leverversterkende voedingsstoffen binnen. Biologische groenten en fruit zijn in het algemeen rijker aan bitterstoffen dan niet biologische.

3. Eet dagelijks bittere producten, want bitter heeft een sterk geneeskrachtige werking op de lever. Rijk aan bitterstoffen zijn uien, knoflook, rozemarijn, kool, andijvie en andere soorten groene groenten, witlof, citrusfruit, blauwe druiven met schil en groene thee.

4.Producten die rijk zijn aan zwavelhoudende aminozuren, anti-oxidanten, vitamine B, C, E, selenium, magnesium, mangaan en zink ondersteunen de ontgifting van de lever. Voorbeelden hiervan zijn avocado, asperges, kiemgroenten, andijvie, broccoli, sla, paksoi, spinazie, doperwten, sperziebonen, peulvruchten, aardbei, bessen, braam, citrusfruit, noten en zaden, magere kwark, knoflook, rozemarijn, geelwortel en gember.

5. Vermijd zoveel mogelijk leverbelastende producten zoals koffie, zwarte thee, chocolade, cola, energiedranken en producten met kunstmatige toevoegingen in voeding.

6. Zorg voor een gezonde spijsvertering met een goede stoelgang. Hoe gezonder de spijsvertering hoe lager de toxine-belasting.

7. Alle geneesmiddelen, zowel chemische als natuurlijke, moeten door de lever worden afgebroken. Hoe hoger het gebruik hoe hoger de leverbelasting.

8. Vermijd zoveel mogelijk xeno-oestrogenen (pseudo-hormonen die de hormoonhuishouding verstoren). Dit kan door zoveel mogelijk dierlijk vetrijk eten, dat ook nog eens verpakt is in plastic, te vermijden. Vette producten nemen de xeno-oestrogenen uit plastic makkelijker op. Plastic verpakkingsmateriaal waar onderop het nummer 3 en 7 staat bevat vaak het xeno-oestrogeen bisfenol-A. Bewaar eten dus niet in dat soort bakjes, maar neem hier glas, roestvrij staal of aardewerk voor. Verpak het ook niet in huishoudfolie. Ook de plastic coating van pakken en blikken vruchtensap bevat vaak xeno-oestrogenen.

9) Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zonder parabenen en andere hormoonverstorende toevoegingen.

10) Gebruik zelf geen pesticiden en insecticiden.