Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 30-10-2019

Slechte adem (halitose)

betekenis & definitie

Orale halitose is een conditie waarbij de adem een zeer onaangename geur met zich meedraagt.

Het betreft hier niet de onfrisse adem die op basis van genuttigde kruiden of roken tot stand komt. En ook niet de “ochtend-halitose”, die wordt veroorzaakt door het uitdrogen van de slijmvliezen, waardoor bepaalde bacteriën de kans krijgen om gassen te produceren.

Onderzoek wijst uit dat bijna 50% van de volwassenen een slechte adem heeft (halitose). Bij de meeste mensen ligt de oorzaak hiervan in de mond en niet in de maag, zoals vaak wordt gedacht.
Heliobacter Pylori- infecties correleren met halitose. Helicobacter pylori is een bacterie die in de maag van mensen leeft waar hij zich gedurende een heel mensenleven kan handhaven. De bacterie komt voor bij ongeveer 50% van de wereldbevolking.
Bestrijding van de Helicobacter pylori kan een gunstig effect hebben op halitose.

De oorzaken van halitose op een rijtje:
Gebrekkige mondhygiëne;
Onbehandelde gingivitits/parodontitis;
Slecht aansluitende vullingen, kronen, bruggen;
Een afgenomen speekselvloed (teveel cafeïne uit koffie of thee veroorzaakt een droge mond);
alcohol- en/of tabaksgebruik;
Mondspoeling met alcohol (kan bij teveel gebruiken het mondslijmvlies beschadigen);
Een ruwe tong (bevordert het bestaan van opslagplaatsen voor bacteriën);
Bepaalde geneesmiddelen (bijv. de anticonceptiepil bevordert bacteriegroei in de mond);
elders in het lichaam aanwezige ziekten (bijv. maag-darmproblemen, nier- of leverziekte, ontsteking van de ademhalingswegen, suikerziekte);
Psychologische factoren zoals stress of angsten;
Lijnen (door vrijkomende ketonen t.g.v. vetverbranding of door te veel eiwitten die een zwavelgeur geven);
Genetisch defect (het ontbreken van het eiwit dat de zwavelverbinding methaanthiol omzet)

De microflora in de mond bevat tenminste 500 verschillende soorten bacteriën. Sommige daarvan bevorderen de mondhygiëne: ze helpen de bacteriën onder controle te houden die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees, gaatjes en een slechte adem. Onderzoeken bevestigen een gunstig effect van rekolonisatie van de mondflora met de juiste probiotische bacteriën.
Vluchtige zwavelverbindingen, waaronder P. gingivalis en S. mutans zijn verantwoordelijk voor de geur. Met name L. salivarius geeft een afname van deze zwavelverbindingen en is geschikt voor de behandeling van chronisch slechte mondgeur. Dat geldt ook voor de L. rhamnosus en L. plantarum die veelvuldig worden ingezet.

Van probiotische Lactobacillen zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend. Onschuldige gastro-intestinale effecten zoals opgeblazenheid en lichte darmkrampen zijn mogelijk aan het begin van de behandeling. Bij probiotische Lactobacillen in mondspoeling is de contacttijd met het mondepitheel van groot belang (tenminste 10 minuten spoelen, waarbij uiteindelijk de totale hoeveelheid wordt opgedronken). Tijd van inname: bij voorkeur voor het slapen gaan, omdat er dan geen voeding meer ingenomen wordt.

Groene thee is een ideaal mondspoelmiddel. Spoelen met groene thee werkt minstens even goed als chloorhexidine en fluorideoplossing tegen tand-erosie. Groene thee onderdrukt de bacteriën in de mond die tandbederf veroorzaken en vermindert de vorming van zuren die het tandglazuur aantasten.
Daarnaast helpt groene thee tegen een slechte adem door modificatie van de sterk geurende zwavelverbindingen in de mond. Het vermindert oxidatieve stress en inflammatie in de mond, veroorzaakt door tabaksrook, en het geeft mogelijk bescherming tegen mondkankers.
Groene thee is van nature rijk aan fluoride, een sporenelement dat de demineralisatie van het gebit en het metabolisme van zuurvormende bacteriën in tandplaque afremt.

Oil-pulling is een eeuwenoude Ayurvedische techniek die een ontgiftende werking zou hebben. Uit sommig onderzoek komt naar voren, dat oil-pulling effectief is in het reduceren van tandplaque, pathogene mondbacteriën en een slechte adem. In de praktijk blijken de resultaten wat tegen te vallen. De werkwijze bij oil-pulling is als volgt. Neem een eetlepel koudgeperste kokosolie en spoel hiermee uw mond. Zuig en duw gedurende 15 minuten de vloeistof tussen uw tanden door. Spuug de vloeistof daarna uit.

Ook tongschrapen kan de mondhygiëne verbeteren.
Vooral een ruwe tong is een voedingsplek voor bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken verschillende problemen zoals tandplaque, tandbederf, tandvleesaandoeningen en ook slechte adem. Studies hebben aangetoond dat tongschrapen deze bacteriën aanzienlijk vermindert.
Schraap je tong elke ochtend vóór het tandenpoetsen. Begin achteraan en schraap langzaam naar voren. Doe dit 5 tot 10 keer, afhankelijk van de hoeveelheid aanslag op je tong. Een tandenborstel gebruiken om je tong te reinigen heeft niet hetzelfde effect als een tongschraper. Het zal de bacteriën verplaatsen en deze vestigen zich bovendien op je tandenborstel, in plaats van dat ze worden verwijderd.

Tips voor een frisse adem
Let op mogelijke voedingstekorten zoals van de mineralen zink en selenium (zorgen voor een sterk immuunsysteem dat mondbacteriën afweert);
Drink direct na het opstaan een glas water;
Eet niet te vaak knoflook of uien;
Suikervrije kauwgom kauwen bevordert de speekselvloed;
Eet voldoende (biologische) rauwkost, groenten en fruit;
Drink dagelijks 1 ½ - 2 liter water;
Poets minimaal twee keer per dag je tanden;
Gebruik na het eten tandfloss, tandenstokers of ragertjes om eetresten weg te halen.