Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 30-08-2019

Restless Legs Syndrome

betekenis & definitie

Restless Legs Syndrome (RLS) is een aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig, kruipend gevoel, meestal in de kuiten, dat bij de patiënt een onweerstaanbare drang tot bewegen oproept.

Deze aandoening kan zich ook in de voeten en armen voordoen. Gedurende het bewegen nemen de klachten af maar zodra het bewegen stopt nemen de klachten weer toe. De irritatie treedt met name op tijdens rustperiodes. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts nemen de klachten toe. Er is slechts zelden sprake van echte pijn. In 80% van de gevallen komt de aandoening voor in combinatie met Periodic Limb Movement Disorder (PLMD). Dit is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens de slaap schokkende bewegingen maakt, die veelal de slaap verstoren en/of onderbreken. Hierdoor krijgt de RLS- patiënt niet voldoende diepe slaap en is hij overdag vermoeid tot zeer vermoeid, en kan hij vaak niet meer normaal functioneren.
De oorzaak van primaire RLS staat niet precies vast, maar wordt gezocht in een verstoring van de dopaminehuishouding. Vaak is RLS een erfelijke aandoening. De diagnose wordt meestal pas bij mensen van middelbare leeftijd gesteld, maar ook kinderen kunnen er last van hebben.
Van secundaire RLS is sprake als de onderliggende oorzaak van RLS een andere ziekte is zoals: chronisch nierfalen, polyneuropathie, ijzergebreksanemie, laag ferritinegehalte, foliumzuurtekort, diabetes, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, reuma, schildklieraandoeningen, chronische myelopathie of slaapapnoe
RLS is (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken:
Naast gezond uitgebalanceerde voeding zijn de volgende aanvullende oplossingen mogelijk:

• Neem geen chocola, alcohol, frisdranken
• Neem geen cafeïnehoudende dranken (koffie, cola)
• Stop met roken
• Neem extra vitamine B-suppletie. Laat via de huisarts uw bloed controleren op vitamine B12, vitamine B1, foliumzuur, vitamine B6. Sommige mensen hebben hele hoge B6-serumwaarden, hetgeen tot neurologische klachten kan leiden.


Volgens de 5 elementenleer (Traditionele Chinese Voedingsleer) kan deze klacht ook worden veroorzaakt door een overbelasting van de lever. Die overbelasting kan komen door het gebruik van: gebakken vetten, frituurvet, oude kaas, worst, E-nummers, ve-tsin, citrusfruit, specerijen en als bijwerking van medicatie.
Ook kunnen voedselintoleranties een rol spelen bij RLS. Het betreft dan vaak: specerijen, kruiden, sinaasappel, ei, noten en tarwe.


Verlichting van klachten kunnen geven:
• Extra magnesium
• Suppletie van de celzouten magnesium phosphoricum, calcium phosphoricum samen met magnesiumphosphoricum, ferrum phosphoricum
• Extracten van druivenpitten en blauwe bosbessen.


Daarnaast kan men baat hebben bij:
osteopathie, voetreflex, yoga, meditatie, acupunctuur, dalrymple-pomptechniek (trage trapbeweging), de kruiden muizedoorn en paardenkastanje en overdag voldoende, matige beweging.