Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 31-07-2019

Parkinson

betekenis & definitie

Parkinson is een neurologische aandoening die ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen, die de boodschapperstof dopamine produceren.

De arts James Parkinson beschreef al in 1817 de shaking palsy (schudverlamming) en definieerde het als een autonome ziekte. De door hem beschreven symptomen werden later bekend als de ziekte van Parkinson.

De ziekte wordt vooral gekenmerkt door een voortschrijdende stoornis van de motoriek, die het dagelijkse leven van de patiënten ernstig beïnvloedt en kan invalideren. De bekendste verschijnselen van deze ziekte zijn: tremoren, lopen met schuifelende pasjes in voorovergebogen houding, een starre gezichtsuitdrukking, pijnlijke spierstijfheid, en bewegingstraagheid.

De ziekte van Parkinson begint meestal tussen het 50e en 60e jaar. Bij deze leeftijdsgroep komt de ziekte voor bij ongeveer één op de 50 inwoners. Circa 10 % van de patiënten is echter jonger dan veertig jaar.

Parkinson is een neurologische aandoening die ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen, die de boodschapperstof dopamine produceren. Het dopaminesysteem is actief als mensen met plezier en/of aandacht met iets bezig zijn. Alcohol, nicotine en drugs verstoren de dopaminebalans. Suiker heeft een soortgelijk effect, omdat dit voor het lichaam dicht tegen alcohol aan ligt .

Tot nu toe zijn er alleen medicijnen ontwikkeld die de symptomen van deze ziekte tijdelijk verminderen. Omdat ook andere ziektebeelden Parkinson-achtige verschijnselen kennen is de diagnose voor de arts niet gemakkelijk te stellen.

De ziekte van Parkinson is niet dodelijk; de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.

Voedingsondersteuning kan klachten bij de ziekte van Parkinson helpen verminderen. Klachten kunnen verergeren door bijv. een voedingsallergie en/of voedselintoleranties. De meest bekende voorbeelden hiervan bij de ziekte van Parkinson zijn gluten en zuivel .

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van voedingssupplementen bij de ziekte van Parkinson. Verschillende studies suggereren dat supplementen met co-enzym Q10 de progressie van deze ziekte, vooral in de beginfase, kan afremmen.

Mogelijk bestaat er ook een verband tussen het darmmicrobioom en de ziekte van Parkinson.