Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 01-09-2019

Nachtschade

betekenis & definitie

Nachtschade is een plant of struik die behoort tot de plantenfamilie Solanaceae waartoe o.a. aardappelen, tomaten, pepers, paprika, aubergine en gojibessen behoren.

Zo op het eerste gezicht lijken nachtschaden gezond. Paprika (vooral de rode) is rijk aan vitamine C en tomaten bevatten veel lycopeen. Onderzoeksresultaten laten zien dat lycopeen o.a. ontstekingsreacties vermindert bij vrouwen met overgewicht en obesitas. Dit effect kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de hoge concentratie lycopeen in het tomatensap.
Uit een andere studie blijkt dat een hoge totaalinname van nachtschaden een gunstig effect kan hebben bij de preventie van Parkinson. Dit verband was significant voor groenten met een hoog gehalte aan nicotine (zoals pepers). Het beschermende effect gold voor zowel mannen als vrouwen die nooit eerder hadden gerookt of een rookgeschiedenis hadden van minder dan tien jaar.
Naast de vele studies waaruit blijkt dat roken schadelijk is voor de gezondheid, werd er in eerdere studies ook een beschermend effect aangetoond van roken.
Deze tegenstrijdigheid is wellicht toe te schrijven aan de ‘gunstige’ stoffen uit tabak. Dit weegt echter doorgaans niet op tegen de schadelijke effecten van het roken van tabak. Het is goed er even bij stil te staan dat nicotine uit planten uit de nachtschadefamilie een gunstiger effect heeft bij preventie van Parkinson dan het roken van tabak.

Nachtschaden bevatten behalve nicotine ook stoffen zoals tomatine, solanine en chacocine. Dit zijn schadelijke neurotoxines (gifstoffen). Deze stoffen kunnen een verlammende werking hebben op het zenuwstelsel of een dempend effect op de neurotransmitters (hersenboodschappers). Om stapeling van deze stoffen te voorkomen, is variatie in het menu met andere groenten zoals broccoli, sperziebonen, venkel, wortel, andijvie, boerenkool, bloemkool en witlof aan te raden.

Sommige mensen krijgen klachten na het eten van nachtschaden. Deze klachten kunnen uiteenlopen van acute ontstekingen, darmproblemen, vermoeidheid, uitputting, misselijkheid en PMS, tot meer chronische klachten zoals darmontstekingen, fybromyalgie en gewrichtsklachten zoals artritis. Allergische klachten zoals (plotselinge) huiduitslag, jeuk, zwelling en eczeem worden ook vaak gezien bij het eten van de nachtschadefamilie.
De gewone aardappel valt ook onder de nachtschadefamilie. Deze aardappel kan in stamppot echter prima worden vervangen door zoete aardappelen (bataat). De bataat is een verdikte wortel uit een andere plantenfamilie, namelijk de windefamilie, en geeft daarom minder van de klachten die het eten van nachtschaden wel kunnen geven.
Of nachtschaden schadelijk zijn voor de gezondheid of juist goed verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren zoals de constitutie, het huidige klachtenpatroon en hoeveel en hoe vaak iemand het eet. Sommige mensen kunnen namelijk gedoseerd profiteren van de aanwezige nutriënten in nachtschaden.