Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 10-01-2020

Macula degeneratie

betekenis & definitie

Macula degeneratie betekent letterlijk: achteruitgang van de gele vlek.

Bij leeftijd gerelateerde macula degeneratie (LGMD) is de gele vlek of macula beschadigd.
Er zijn twee vormen van LMD: de natte en de droge vorm, deze laatste vorm komt het meest voor. Bij de droge vorm gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit. De natte vorm (een agressieve variant) kan in enkele dagen tot weken leiden tot een onomkeerbare visuele handicap.

Vijftigplussers lopen het grootste risico om deze ziekte op te lopen. Vrouwen, rokers, wie ongezond eet en mensen met een sterk genetische component hebben hier een aanleg voor.
Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid. Veel gebruik van verse groenten en fruit, aangevuld met voedingssupplementen, spelen een steeds belangrijker rol bij het vertragen van de voortgang.

De kenmerken van LGMD zijn:·
– veranderingen in de pigmentatie van de retina
– gelige afzettingen in de macula en retina, ook wel drusen genoemd
– zichtverlies door verdunning van de retina vanwege de aantasting door drusen waardoor kegeltjes uit de macula afsterven.

Er zijn nog geen behandelingen voor de droge variant van LGMD. Preventie is dus belangrijk en voeding kan daarbij een grote rol spelen.

In een studie naar de invloed van vetzuren en LGMD bleek dat mensen die minimaal 1 keer per week vette vis eten, 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van LGMD.

Het eten van eieren kan helpen bij het tegengaan van maculabeschadigingen, zonder daarbij het cholesterolgehalte te laten stijgen. Een aantal studies hebben al laten zien dat antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, zink en selenium aan te bevelen zijn bij deze oogdegeneratie. Luteïne en zeaxanthine, carotenoïden, die gevonden worden in groenten zoals spinazie en diverse soorten fruit, zijn sterke antioxidanten voor de macula. Sommige studies toonden aan dat deze antioxidanten kunnen beschermen tegen oxidatieve schade en degeneratie van de ogen en zelfs beschadigingen konden terugdraaien.
Eieren bevatten veel luteïne, zeaxanthine en carotenoïden, die vooral de eidooier zijn specifieke gele kleur geven. Eieren zijn ook rijk aan vitamine B en goede vetten en lecithine. Vitamine D en astaxanthine lijken ook te beschermen tegen maculadegeneratie.

Het Human Nutrition Research Center on Aging van de Tufts Universiteit in Boston voerde een prospectieve studie uit naar de invloed van koolhydraatinname en glycemische index op de ziekteprogressie van LGMD. De resultaten gaven een positief effect te zien als mensen een dieet volgde met koolhydraten van een lage glycemische index. Het effect bleek vooral sterk naarmate de LGMD verder gevorderd was.

Naast de juiste voeding blijkt hardlopen een beschermende werking te hebben tegen LGMD.
Mannen en vrouwen die tussen de twee tot vier kilometer per dag hardlopen, blijken 19% minder kans op LGMD te krijgen en diegene die meer dan vier kilometer per dag hard loopt verminderd het risico met 50%