Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 20-02-2020

Lactoferrine

betekenis & definitie

Lactoferrine is een multifunctioneel eiwit.

Het eiwit lactoferrine werd in 1960 voor het eerst uit koemelk geïsoleerd. Gebleken is dat de stof vooral in de wei van melk wordt aangetroffen. Aan de aanwezigheid in melk (Latijn: lac) en het feit dat het eiwit in staat is ijzer, in de vorm van ferri-ionen (Fe3+), te binden is de naam lactoferrine ontleend.

Lactoferrine wordt van nature zowel uit voeding verkregen als door het lichaam zelf geproduceerd. De eerste melk (Colostrum) die na de bevalling wordt geproduceerd bevat circa 7 mg/ml lactoferrine. Daarmee worden de verdedigingsmechanismen van de pasgeboren baby krachtig bevorderd. Daarna bevat de moedermelk veel minder lactoferrine, namelijk 1–2 mg/ml. Tot 15% van de moedermelk bestaat uit lactoferrine (koemelk bevat maar 0,2 gram lactoferrine per liter).

Lactoferrine komt in een lage concentratie voor in traanvocht, speeksel, gal, pancreassap, slijm in neusholte, luchtwegen en maag-darmkanaal, urine, zaadvloeistof en vaginaal slijm. Ook wordt lactoferrine aangemaakt door bepaalde witte bloedcellen.
Tegenwoordig is het mogelijk om een hoog gedoseerd supplement met lactoferrine (uit koemelk) te gebruiken als aanvulling op het door het lichaam zelf geproduceerde lactoferrine.

Lactoferrine kan helpen de weerstand tegen ongunstige micro-organismen (waaronder de Helicobacter) te verbeteren. Lactoferrine heeft laten zien de goede bacteriën in de darm dramatisch in aantal te kunnen doen toenemen, terwijl het tegelijkertijd de slechte doet afnemen.

Lactoferrine heeft ook een krachtige antivirale activiteit tegen een groot aantal virussen die mens en dier besmetten. Te denken valt aan onder meer het rotavirus, herpesvirus (type 1 en 2), hepatitisvirus (type B, C en G), influenzavirus, HIV, hantavirus, poliovirus, adenovirus, enterovirus, humaan cytomegalovirus en humaan respiratoir syncytial (RS) virus.

Er zijn aanwijzingen dat apolactoferrine ook allergische reacties remt. Het zou kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld astma en hooikoorts.

Lactoferrine helpt bij de aanpak van schadelijke bacteriën en virussen, maar ook bij gisten en schimmels zoals Candida sp. en Aspergillus fumigatus.

Lactoferrine, een multifunctioneel eiwit en natuurlijk antibioticum heeft onder meer antimicrobiële, afweerversterkende, immunomodulerende, ontstekingsremmende, antioxidatieve en slijmvliesversterkende eigenschappen, het reguleert de opname en het transport van ijzer en het heeft zelfs kankerremmende eigenschappen.

Dagelijks intensief bewegen is belangrijk voor de aanmaak van lactoferrine. Echter, ook door kamelenmelk te drinken en lactoferrinesuppletie kan de lactoferrine in het lichaam verhoogd worden. Dit kan een uitkomst bieden voor hen die moeite hebben met (intensieve) beweging.

Onderzoek van Nederlandse kamelenmelk heeft aangetoond dat de samenstelling overeen komt met die van kamelenmelk in Afrika en het Midden-Oosten. Kamelenmelkpoeder is goed oplosbaar. In Nederland is er maar één boer die kamelen houdt, om ze te melken. De kamelenmelk is verkrijgbaar op deze boerderij in Cromvoirt. De melk wordt ook verkocht bij biologische winkels. Inmiddels is men er ook in geslaagd om kaas te maken van kamelenmelk.

Meting van lactoferrine in de ontlasting maakt afweerzwaktes inzichtelijk en geeft een duidelijk beeld over een op te starten natuurlijke (dieet)therapie bij ontstekingen en immuungebreken.