Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 01-01-2020

Kruisbloemige groenten

betekenis & definitie

De groep planten waarbij een kruisje te zien is bij het pas ontkiemde zaadje.

De kruisbloemigen zijn een goede bron van diverse bioactieve stoffen, zoals glucosinolaten, die beschermen tegen kanker. Voorbeelden van kruisbloemigen zijn: broccoli, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, Chinese kool, koolrabi, witte kool, (knof)look en waterkers.

Glucosinolaten komen alleen voor in kruisbloemige groenten. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten van. Aan de stoffen (isothiocyanaten) die beschikbaar komen na het snijden of kauwen van deze groenten worden kankerremmende eigenschappen toegeschreven. Ze worden gevormd uit de glucosinolaten . Isothiocyanaten geven de groenten de specifieke bittere smaak.

Canadese onderzoekers vermoeden dat het beschermende effect van kruisbloemigen en look onderschat wordt. Uit een studie bleek dat de groei van 8 typen kanker namelijk: maag, longen, borst, nieren, huid, alvleesklier, prostaat en hersenen significant werd geremd door extracten van kruisbloemigen.
In een laboratoriumstudie werd het effect van 34 groente-extracten gemeten op de groei van deze 8 typen tumoren. Het bleek dat de groei werd geremd door bioactieve stoffen die voorkomen in kruisbloemige groenten. Het gaat het om de stoffen glucosinolaat en indol-3-carbinol en in de look is dat de stof allylsulfide. Groenten zoals wortelen, tomaten, sla en aardappelen boden geen bescherming.
Eerdere epidemiologische studies toonde aan dat mannen die ten minste één portie kruisbloemige groenten per week eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.