Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 16-12-2019

Kruideninteracties en medicatie

betekenis & definitie

Kruideninteracties kunnen er toe leiden dat een (genees)middel niet werkt zoals het zou moeten werken.

Voor een tiental kruidenpreparaten is op basis van klinische onderzoeken bekeken hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn bij gelijktijdig gebruik met geneesmiddelen.
De Top 10 van deze kruiden met een mogelijk risico is samengesteld door het RIVM in opdracht van de Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit). De lijst ziet er als volgt uit:

1. Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius)
2. Danshen of rode salie (Salvia miltiorrhiza)
3. Geelwortel of kurkuma (Curcuma longa)
4. Ginkgo of Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
5. Groene thee (Camellia sinensis)
6. Knoflook (Allium sativum)
7. Mariadistel (Silybum marianum)
8. Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)
9. Valeriaan (Valeriana officinalis)
10. Zonnehoed

Kruidenpreparaten kunnen een effect hebben op de hoeveelheid van een geneesmiddel in het lichaam omdat ze een remmend effect hebben op diverse CYP-enzymen, waaronder cytochroom CYP 450.
Voordat een geneesmiddel uit het lichaam uitgescheiden kan worden, moet het eerst omgezet worden en aan water worden gebonden in o.a. de lever. Deze omzetting van geneesmiddelen vindt plaats in twee fasen. Het doel van de reactie in de eerste fase is om het molecuul gereed te maken voor een fase twee reactie.
In de fase twee reactie wordt het molecuul wateroplosbaar gemaakt, zodat het via de nieren of de gal uitgescheiden wordt. Verwerking van geneesmiddelen vindt hoofdzakelijk plaats in de lever, maar ook andere organen zoals huid, longen, maagdarmsysteem, bloed, hersenen en nieren kunnen erbij betrokken zijn.

Het cytochroom-P450 (CYP)-enzymsysteem van de lever is betrokken bij het metabolisme en de eliminatie van bijna alle reguliere geneesmiddelen, maar ook van alternatieve geneesmiddelen (zoals vitaminesupplementen, kruiden, etc.). De capaciteit van het systeem verschilt van persoon tot persoon. Dit leidt ertoe, dat niet iedereen op een bepaalde dosis van een (genees)middel hetzelfde reageert.
Soms is er op internet bij de beschrijving van medicatie de mate van belasting voor de diverse CYP-enzymen te vinden.

Een voorbeeld van een kruid dat een ernstige interactie met medicatie geeft, is Sint-Janskruid. Preparaten met Sint-Janskruid kunnen bijvoorbeeld de werking remmen van chemotherapie. Daarnaast zijn mogelijke effecten op de bloedstolling gevonden voor kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen, ginkgo, geelwortel en knoflook. Bij gebruik van kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen wordt geadviseerd om advies in te winnen bij arts of apotheker.

Als er toch voor gekozen wordt om een kruidenmengsel te gebruiken, ga dan eerst na of het wel werkt en geregistreerd is in de lijst van humane geneesmiddelen.
Koop ook geen kruiden via internet of anderszins buiten het reguliere circuit.
En twijfelt u aan de kwaliteit kijk dan eens op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Ga in ieder geval altijd bij uw behandelend arts of therapeut na of het kruid wel gecombineerd mag worden met andere (genees)middelen die worden gebruikt.

“Natuurlijk” is geen synoniem voor “niet schadelijk”, want de natuur is niet altijd zo lieflijk als door sommige kruidenverkopers wordt voorgespiegeld.