Natuurdiëtisten Nederland

Marijke de Waal Malefijt (2020)

Gepubliceerd op 08-03-2020

Kamelenmelk

betekenis & definitie

Kamelenmelk is de melk van een kameel of dromedaris en lijkt qua samenstelling het meest op moedermelk.

Kamelenmelk is in de afgelopen jaren wereldwijd populairder geworden en daardoor is de productie in veel landen (met name in Azië en Afrika) toegenomen. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt kamelenmelk al in pakken aangeboden in de supermarkt. Historisch gezien werd kamelenmelk alleen gebruikt door nomaden die door de woestijngebieden trokken. In deze gebieden wordt kamelenmelk gezien als pure nectar, omdat het net als moedermelk alles bevat wat een mens nodig heeft.

Kamelenmelk is een goede bron van aminozuren en wordt daarom ook vaak gegeven aan baby’s die lijden aan ondervoeding. De aminozuursamenstelling van kamelenmelk is vergelijkbaar met die van koemelk; alleen de concentraties glycine en cysteïne blijken beduidend lager te zijn.

Het totale eiwitgehalte van kamelenmelk varieert tussen 2,15 en 4,9%, afhankelijk van het kamelenras, de seizoenen en hun geografische oorsprong. Caseïne is het belangrijkste eiwit in kamelenmelk.

Kamelenmelk is een goede (eiwit)vervanger voor kinderen met een allergie voor koemelk, omdat de eiwitpercentages vergelijkbaar zijn met die in moedermelk. Volgens onderzoekers zou dit de reden zijn dat het beter verteerbaar is en minder kans geeft op allergie. Kinderen met een ernstige melkallergie die tijdens een onderzoek kamelenmelk kregen, ondervonden een snelle verbetering en deze was van blijvende aard.

Kamelenmelkvet bevat minder korte keten vetzuren dan koe-, buffel- en schapenmelkvet en heeft een hogere concentratie linolzuur en meervoudig onverzadigde vetzuren waardoor de hersengezondheid en de algehele gezondheid worden verbeterd. Kamelenmelk bevat veel chloride vanwege het voer dat kamelen eten, dat meestal een hoog zoutgehalte bevat. Dit geeft kamelenmelk ook een zoutige smaak.

Het is rijker aan de mineralen kalium, magnesium, ijzer, koper, mangaan, natrium en zink dan koemelk. Kamelenmelk bevat verschillende vitamines, zoals vitamine C, A, E, D en B-vitaminen. Van kamelenmelk is bekend dat het een rijke bron van vitamine C is; het vitaminegehalte blijkt drie tot vijf keer hoger te zijn dan in koemelk. Daarom kan rauwe en gefermenteerde kamelenmelk een goede bron van vitamine C zijn voor de mensen die in de woestijn wonen waar geen groenten en fruit beschikbaar zijn.

Ontstekingen en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen zijn belangrijke oorzaken van maag-darmklachten. Vanwege de ontstekingsremmende bestanddelen en omdat kamelenmelk hypo-allergeen is, kan kamelenmelk gunstig zijn bij het voorkomen en behandelen van maag-darmklachten zoals de ziekte van Crohn. De melk moet niet beschouwd worden als een medicijn, maar het lijkt erop dat de werking van de kamelenmelk ontstekingsremmend is, o.a. door ontstekingsremmende eiwitten zoals lactoferrine, waardoor mensen met chronische darmontstekingen hier minder last van hebben.

Het koemelkeiwit β-lactoglobuline is de belangrijkste oorzaak van koemelkeiwitallergie. Ook geitenmelk en paardenmelk bevatten dit eiwit. Kamelenmelk bevat, evenals borstvoedingsmelk, geen bètaglobuline. Koemelkallergie kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor bèta -caseine. Kamelenmelk bevat ook bèta -caseine, maar de structuur van dit eiwit in kamelenmelk is heel anders dan de structuur van dit eiwit in koemelk.

Kamelenmelk bevat ook een eiwit met insuline-achtige werking. Dit verklaart resultaten van epidemiologisch, dierexperimenteel en klinisch onderzoek waaruit blijkt dat kamelenmelk mogelijk kan helpen bij de preventie en behandeling van suikerziekte. Diverse onderzoeksresultaten tonen aan dat kamelenmelk veilig en doeltreffend is bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel op de lange termijn, met een duidelijke verlaging van de hoeveelheid insuline die gebruikt wordt door patiënten met diabetes type 1.

Kamelenmelk heeft een therapeutisch effect bij autisme. Wanneer door een storing in het immuunsysteem het enzym DDP-4 wordt geremd, wordt de caseïne in melk niet afgebroken in aminozuren, maar in casomorfine. Casomorfine is een opioïde dat nog veel krachtiger is dan morfine zelf. Autistische kinderen die kamelenmelk dronken, lieten positieve verbeteringen zien in zowel hun eetpatroon als hun gedrag.
Uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat oxidatieve stress een belangrijke rol speelt in het ontstaan van verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ook de Autisme Spectrum Stoornis. Diezelfde onderzoeken hebben laten zien dat glutathion en andere antioxiderende enzymen een pathofysiologische rol spelen bij autisme.

Kamelenmelk wordt ook veel gebruikt in schoonheidsproducten. Het bevordert het losweken van dode huidcellen waardoor de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd wordt en het maakt fijne lijntjes glad.

Duidelijk is dat kamelenmelk erg veelzijdig is, daarom is het belangrijk dat er meer onderzoek naar gedaan wordt.