Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 10-11-2019

Heetwaterkuur voor spijsvertering

betekenis & definitie

De heetwaterkuur is een oud-Ayurvedische manier om afvalstoffen snel te verwijderen, de spijsvertering te versterken en de reserve-energie te vergroten. Daarnaast helpt ze ook heel goed bij zwangerschapsmisselijkheid.

Deze kuur helpt de lever zijn afvalstoffen te verwijderen. Kook daartoe ‘s morgens gedurende 20 minuten, op een laag pitje, 1 liter koolzuurvrij bronwater in een roestvrije pan. Voeg tegen het eind van de kooktijd een blokje geraspte verse gemberwortel aan het gekookte water toe. U kunt de gember er uit laten als u dit niet verdraagt. Schenk het water in een thermoskan.
Drink gedurende de dag het water (naast alle andere dranken) zo heet mogelijk en met kleine slokjes op. Forceer niets en drink slechts twee slokje per keer. Mocht dit een onaangenaam gevoel geven, laat dan het water iets afkoelen.
Laat het water vooral ook iets afkoelen bij ‘hitte’ aanvallen of opvliegers. Let er op de tong niet te verbranden!
Dat het water gedurende 20 minuten wordt gekookt is niet om de bacteriën te doden, wat veel mensen denken, maar om het element ‘vuur’ te verhogen en zo het hele stofwisselingssysteem op een hoger pitje te laten branden.

Ook regelmatig warm water drinken is een eenvoudige Ayurvedische aanbeveling. Hiertoe wordt het water gedurende tien minuten gekookt. Het warme water stimuleert meteen het spijsverteringszuur, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen. Als het warme water tussen de maaltijden door wordt gedronken, kan het bovendien de uitscheiding van in water oplosbare toxinen uit de lichaamsweefsels effectief ondersteunen. Het is beter om (lauw) warm water te drinken dan koud water.

Door water te koken wordt het water verrijkt met energie en krijgt het een kwaliteit die in de Ayurveda sukshma (= doordringend) wordt genoemd. Die maakt het mogelijk om de fijne lichaamskanalen te reinigen, doordat het water dieper in de fysiologie doordringt.