Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 22-05-2020

Gordelroos

betekenis & definitie

Gordelroos of herpes zoster is een virale infectie, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van bepaalde zenuwen: de sensorische ganglia. Dit virus is hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt.

Indien men ooit (meestal in de kinderjaren) eens waterpokken heeft gehad, raakt men de veroorzaker van waterpokken, het Varicella zoster virus, nooit meer helemaal kwijt. Vooral bij een verlaagde weerstand van het lichaam kan het virus vele jaren later plotseling weer actief worden, waarbij het zich dan als gordelroos manifesteert.

Statistisch gezien komt gordelroos het meest voor na het zestigste levensjaar.  Het wordt zelden gezien bij kinderen.  Omdat gordelroos de afweer activeert is de kans klein dat u het nog eens krijgt.

Een gordelroosinfectie komt ‘s zomers veel meer voor dan ‘s winters. Ruim 20% van de bevolking die besmet is geweest met waterpokken, krijgt ooit te maken met gordelroos. Gordelroos geneest over het algemeen spontaan. Meestal kan worden volstaan met pijnbestrijding en een therapie voor de blaasjes.

SYMPTOMEN
Gordelroos komt meestal voor in de buik- en taille-streek, vaak als een soort gordel, vandaar dan ook de naam gordelroos. Als gordelroos in het gezicht of bij de ogen voorkomt, raadpleeg dan altijd een arts, aangezien het virus rond deze plekken het gezichtsvermogen kan aantasten.

Gordelroos begint vaak met pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid. Op dat moment is er nog niets op de huid te zien. De pijn wordt vaak omschreven als dof, brandend, jeukend of elektrisch en gaat soms gepaard met koorts of een ziek, grieperig  gevoel. Na enkele dagen komt een rode huiduitslag met kleine, met vocht gevulde blaasjes op. Deze kunnen erg jeuken en pijnlijk zijn.  De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze droog zijn. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes .

Overgevoeligheid van de huid. De roodheid duurt ongeveer twee tot zes weken, daarna verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes, die kleine littekens kunnen achterlaten.

BESMETTELIJKHEID
Vooral als de blaasjes op de huid aanwezig zijn kan het virus worden overgedragen door de lucht of  via het vocht van de blaasjes. Zolang de gordelroos gelokaliseerd blijft is de kans dat het virus via de lucht wordt overgedragen zeer gering.
Omdat een Varicella infectie besmettelijk is en voor pasgeboren kinderen en baby’s gevaarlijk kan zijn moeten men wanneer men gordelroos heeft contact met deze kinderen vermijden. Andersom is het zo dat bij mensen met verminderde weerstand die in contact komen met kinderen met een waterpokkeninfectie een gordelroosinfectie kan worden uitgelokt.

ADVIEZEN
• U mag gewoon douchen of in bad.
• Raak de blaasjes zo min mogelijk aan.
• U kunt de blaasje afdekken met wondgaas. Zo kunt u uw kleding beschermen en voorkomen dat uw kleren tegen uw
huid aanschuren.
• Tegen de jeuk kunt u er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.

BESMETTING VOORKOMEN
Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten.Als u aan de blaasjes zit, kan er waterpokkenvirus op uw handen komen. Door anderen aan te raken, kunt u ze besmetten. Die kunnen dan waterpokken krijgen, als ze dat nog niet hebben gehad. Bijvoorbeeld baby’s en peuters. Die kunnen  geen gordelroos krijgen door besmetting.

Weet u dat iemand (een volwassene) nooit waterpokken heeft gehad? Of weet u dat iemand een ernstig verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij chemotherapie krijgt? Kom dan liever niet te dichtbij. Als u zo iemand besmet, kan hij erg ziek worden van het waterpokkenvirus.

Als een zwangere vrouw die nooit waterpokken heeft gehad het waterpokkenvirus krijgt, is er een hele kleine kans dat het virus schade veroorzaakt aan het ongeboren kind.

NATUURLIJKE SUPPLEMENTEN
Neuralgie of zenuwpijn ontstaat door een beschadigde of anderszins geïrriteerde zenuw. Het uit zich als heftige pijnscheuten in het gezicht, arm, been of in de taille of het gordelgebied, bijvoorbeeld bij en na gordelroos. Bij zenuwpijn wordt vaak een tekort aan vitamine B12 gezien. Vitamine B12 (methylcobalamine) 1 x daags 3000 microgram zorgt voor afname van pijnklachten. Foliumzuur  (1 x daags 400 microgram) en Vitamine C (als Ascorbyl Palmitaat, 1 x daags 500 mg) voorkomen zenuwschade.

L-Methionine 
Methionine is een zwavelhoudend essentieel aminozuur, zo genoemd omdat het niet kan worden gesynthetiseerd door het menselijk lichaam en daarom moet worden verkregen via de voeding. Bronnen van methionine omvatten eiwitrijk voedsel zoals zaden, vlees en vis.

Papaïne
Papaïne is een proteolytisch enzym onttrokken aan het blad en het rauwe fruit van de papajaplant. Proteolytische enzymen helpen bij het opbreken van aminozuren in kleinere eiwitstructuren.
Zwangerschap & Papaïne
Er bestaat enige bezorgdheid dat ruwe papaïne teratogeen en embryotoxisch is.
Lactatie & Papaïne
Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar. Vermijd dus het gebruik.
Herpes zoster (gordelroos) & Papaïne
Een combinatie van enzymen met papaïne die gedurende 14 dagen is ingenomen bleek effectief.
Papaïne kan een allergische reactie veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor vijgen of kiwi’s.

L-Lysine (aminozuur)
De meest in het oog springende werking van L-Lysine is de werking tegen virale infecties. Met name herpesinfecties, bijvoorbeeld de koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. Vegetariërs en veganisten hebben vaak een lysinedeficiëntie, omdat dit aminozuur sterk ondervertegenwoordigd is in bepaalde granen-eiwitten.

POST HERPETISCHE PIJNSYNDROOM
Sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn. Dit wordt ook wel het post herpetische pijnsyndroom genoemd. De plek blijft vlekkerig of gevoelloos of men houdt jeuk of heftige pijn. Deze klachten komen vooral bij ouderen voor.

PALMITOYLETHANOLAMIDE
(afgekort PEA) kan pijnstillend werken bij onder andere gordelroospijn. De stof laat zich zonder problemen innemen naast andere pijnstillers als dat nodig is, omdat er voor zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn.
Gebruik liever géén andere middelen (NSAID’s), zoals ibuprofen , diclofenac  of naproxen . Ze helpen vaak niet tegen de pijn, en kunnen bij gordelroos soms ernstige bijwerkingen geven, zoals ontstekingen in de huid.

GORDELROOS BIJ REUMATOÏDE ARTRITIS (RA)
Patiënten met Reumatoïde Artritis (RA) hebben een verhoogd risico op gordelroos of Herpes zoster. De huiduitslag verdwijnt meestal binnen een paar weken, maar de pijn kan nog een aantal maanden aanwezig blijven. Veel reumamedicijnen onderdrukken het immuunsysteem. Patiënten met RA hebben dan ook twee tot drie keer meer kans dan gezonde mensen om gordelroos te ontwikkelen.

Curcumine kan helpen tegen RA en gordelroos. Curcumine kan echter wel bij diverse mensen klachten  geven.