Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 04-01-2020

Droge ogen

betekenis & definitie

Om de ogen te beschermen tegen uitdroging, knipperen mensen regelmatig met hun ogen. Wanneer het traanvocht het oog niet vochtig genoeg houdt, ontstaan vervelende klachten, zoals droge ogen.

Veel vrouwen krijgen na de overgang last van droge ogen door de hormonale veranderingen. Bij droge ogen heeft u bijvoorbeeld een branderig, moe, zanderig, jeukend of geïrriteerd gevoel in uw ogen.
Droge ogen kunnen ook samenhangen met bepaalde aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, schildklierafwijkingen, reumatoïde artritis, en het Sjögren-sydroom. Contactlensdragers en mensen die lang voor de computer zitten hebben er ook vaak last van.

Binnen de grootschalige Women’s Health Study (32.470 vrouwen) werd de relatie tussen het gebruik van omega-3-vetzuren en klachten van droge ogen geïnventariseerd. Hoe hoger de inname van omega-3-vetzuren des te minder kans op klachten (risicoreductie van 20%.) Een verhouding tussen de inname van omega-6 en omega-3 groter dan 15:1 verhoogde het risico op het zogenaamde ‘dry eye syndrome’ met een factor 2,5.
Deze relatie werd bevestigd in een placebo gecontroleerde studie waarbij suppletie van omega-3-vetzuren aan vrouwen leidde tot vermindering van klachten ten aanzien van droogheid, branden en irritatie van de buitenste witte laag van het oog.

Gammalinoleenzuur (GLA), dat onder andere aanwezig is in teunisbloemolie en borageolie, verzacht klachten van droge ogen en verbetert daarnaast de productie van traanvocht bij mensen die oogcorrecties met behulp van lasertechniek hebben ondergaan.
Bovendien bevordert GLA ontstekingsremmende prostaglandineniveaus van het type PgE1 bij mensen met het Sjögren-syndroom. Een combinatie van visolie en teunisbloemolie is dus te adviseren bij klachten over droge branderige ogen.

Overigens kan men door langdurig in fel TL-licht te werken en door vaak en lang achter de computer te zitten, een vitamine A-gebrek krijgen. Voor het gezichtsvermogen is vitamine A van groot belang.