Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 17-04-2020

2020-04-17

Coronavirus en voedingsinterventies

betekenis & definitie

Belangrijk in de strijd tegen virussen is het hebben of opbouwen van een goede weerstand. De weerstand is eigenlijk een andere naam voor het immuunsysteem. Voeding speelt daarin een cruciale rol.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het Coronavirus (COVID-19) gebruik maakt van het Renine-Angiotensine-Aldosteron Systeem (RAAS). Dit systeem is belangrijk bij de regulatie van de bloeddruk.
Als er meer aldosteron wordt aangemaakt, wordt er meer water en natrium vast gehouden in het lichaam en wordt kalium uitgescheiden via de urine. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Als de bloeddruk te hoog wordt, vindt er een feedbackregulatie plaats en wordt aldosteron naar beneden bijgesteld, waardoor de bloeddruk normaliseert.

Van diverse voedingsinterventies is bekend dat ze de bloeddruk kunnen verlagen. Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is uitvoerig in de literatuur beschreven en wordt door onder andere de Hartstichting aanbevolen.
Het DASH-dieet legt de nadruk op groenten en fruit, volkoren producten, volle granen, vis, gevogelte, noten en zaden. Toegevoegde suikers, suikerhoudende dranken en rood vlees worden in dit dieet zoveel mogelijk beperkt. Datzelfde geldt voor zout en verzadigde vetten. Het DASH-dieet is rijk aan eiwitten, vezels, kalium, magnesium en calcium,.

BIOFLAVONOÏDEN ONDERSTEUNEN OXIDATIEVE SYSTEEM
Het Coronavirus maakt onder andere een tweetal proteases: papaïn-like protease (PLpro) en 3-chymotrypsin-like cysteïne protease (3CLpro) ook wel het Coronavirus main protease genoemd. Dit 3CLPro-protease is een bekend eiwit uit de virologie en wordt gezien als de achilleshiel van het Coronavirus. Ook het HIV-virus maakt gebruik van een soortgelijk enzym om een groot eiwitblok te splitsen in afzonderlijke functionele eiwitten nadat ze door de gastheer zijn aangemaakt. Niet voor niets worden HIV-remmers zoals Lopinavir/ritonavir ook voorgesteld om in te zetten als therapie bij COVID-19.

Bij een Corona-infectie staat het oxidatieve systeem onder grote druk. Het is daarom van groot belang om dit systeem te ondersteunen. Vooral bioflavonoïden zijn door hun sterke anti-oxidatieve werking in dit kader belangrijk.

Het dagelijks gecombineerd gebruik van onderstaande flavonoïderijke voedingsmiddelen kan bijdragen aan de vermindering van COVID-19:
• Anthocyanidinen. Aangezien anthocyanen in vrijwel alle plantenfamilies kunnen worden aangetroffen, komen ze ook voor in vele eetbare planten. De belangrijkste bronnen van anthocyanen in ons voedsel zijn bessen, bramen, blauwe druiven, framboos, sinaasappel, mango, olijven, rode uien, vijgen, zoete aardappelen, rode kool, aubergine en avocado.
• Polyfenolen. Polyfenolen zijn de meest overvloedige antioxidanten in ons dieet. Deze stoffen
kunnen de functie van virussen verstoren en zijn te vinden in bijna alle soorten fruit en groenten.
• Herbacetin. Lijnzaad is hiervan een rijke bron.
• Rhiofolin en Hesperidin. Dit zit vooral in de schil van citrusfruit en in marmelade.
• Curcumine in kurkuma of geelwortel.
• Kaemferolen zoals quercetine en myricetine. Deze komen voor in blauwe en zwarte bessen,
kruisbessen, vlierbessen, kiwi, aardbeien, waterkers, rucola, spinazie en boerenkool.
• Quercetine. Dit is een natuurlijke antioxidant en het remt allergische reacties. De stof komt in
ruime hoeveelheden voor in groene en witte thee, koolsoorten, uien, appels, bessen, druiven,
frambozen, sperziebonen, tomaten en knoflook.
• Zoethout (glycyrrhizine) zou potentieel kunnen beschermen tegen het Coronavirus, maar dat
moet ten zeerste worden afgeraden. Zoethout remt namelijk een bepaald enzym en kan daardoor
uiteindelijk leiden tot een te hoge bloeddruk en hypokaliëmie (een te lage concentratie kalium in
het bloed). Juist hypokaliëmie is een serieuze complicatie bij ernstig zieke patiënten met een
Corona-infectie.

HET BELANG VAN EEN GEZOND DARMMICROBIOTA

De slijmvliezen in de darmen, urinewegen en luchtwegen worden bewoond door zo’n 100 biljoen bacteriën, die gezamenlijk de darmmicrobiota worden genoemd. De darmmicrobiota verhinderen onder meer dat ziekteverwekkers zich vasthechten en ontwikkelen.

De doorlaatbaarheid van de darmslijmvliezen en de balans van je darmmicrobiota worden beïnvloed door je levensstijl. Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol drinkt, wordt de kans groter dat een ziekteverwekker er doorheen glipt.

NATUURLIJKE NUTRIËNTEN
Je weerstand kan worden verhoogd met o.a. de volgende natuurlijke nutriënten:
1. Active Hexose* Correlated Compound (AHCC)
Dit is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten tegen infecties en virussen.
2. Palmitoylethanolamide (afgekort PEA). Dit middel, in doseringen van 1200 – 1800 mg per dag, is werkzaam en veilig bij de behandeling en het voorkomen van griep en verkoudheid.
3. Berberin een veelzijdige fytonutriënt
Berberine kan ter preventie van een virusinfectie of bij een bestaande virusinfectie worden ingezet.
4. Microalg Spirulina (Arthrospira platensis)
Deze blauwalg wordt gezien als ’s werelds meest voedzame greenfood en is goed inzetbaar bij bacteriële en virusinfecties.
5. Curcuminoïden/Curcumine
Dit middel remt virusreplicatie en versterkt de reguliere behandeling.
6. Mineraal zink
Voldoende zinkreserves geven een verminderde (virus)infectiegevoeligheid.
7. Vitamine C
versterkt het immuunsysteem
8. Vitamine D
Werkt ontstekingsremmend.

OVERIGE WEERSTANDSVERHOGENDE ADVIEZEN:
– Verzorg en versterk je darmicrobioom.
– Zorg dat je voldoende vezels (glyconutriënten) binnen krijgt.
– Eet voldoende verse, biologische groenten en fruit, neem geen geraffineerde graanproducten,
gebruik geen transvetten en drink dagelijks 1,5-2 liter water.
– Gebruik geen suiker, want dat verzwakt je immuniteit.
– Eet vaker medicinale paddenstoelen.
– Neem regelmatig groene thee.
– Neem specifieke voedingsmiddelen om ontstekingen te voorkomen.
– Neem bij ontstekingen natuurlijke ontstekingsremmers.
– Verzorg de ontgiftingscapaciteit van je lever.
– Zorg voor een goede nachtrust.
– Mediteer regelmatig. Meditatie geeft minder oxidatieve- en nitrostress.
– Voorkom elektromagnetische velden (straling afkomstig van apparatuur zoals smartphones, WiFi),
want deze verlagen je immuunsysteem.