Myrthe Polinder

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 07-10-2015

2015-10-07

Grammatica

betekenis & definitie

Een systeem van regels en principes voor het schrijven en spreken van een taal.

Grammatica is een van de belangrijkste bouwstenen van de Nederlandse taal zoals wij die kennen. Grammatica omvat veel meer dan slechts de regels over hoe je woorden schrijft of uitspreekt.

Bij het leren van een taal leer je klanken, deze kunnen worden omgevormd tot woorden. Bij deze woorden horen regels en door deze regels kun je zinnen leren vormen. Eenheden, zoals woorden, vormen samen met deze regels de grammatica van een taal. De grammatica is dus iets wat we weten. Als je wilt weten wat taal precies is, moet je dus eerst weten wat de regels van taal zijn.

Er zijn verschillende soorten grammatica:
- descriptief: beschrijving van het kunnen. Deze vorm van grammatica zegt niet hoe je hoort te spreken. Het beschrijft wat je weet over klanken, woorden, zinsdelen en zinnen in jouw eigen taal en verklaart hoe het komt dat jij deze kunt uiten en begrijpen;

- inwendig: de kennis van de taal die elk individu heeft, dit kan verschillen doordat er bijvoorbeeld dialecten zijn zoals Twents;

- prescriptief: vorm van grammatica die omschrijft hoe je zou moeten spreken (wordt ook wel normatieve grammatica genoemd).

Grammatica is dus het systeem van regels waarmee je een taal kan leren spreken, schrijven en begrijpen. Zonder grammatica kan een taal niet evolueren en dus ook niet blijven bestaan.