Murat Acikel

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 11-01-2020

Psychedelisch

betekenis & definitie

Een verandering van de bewustzijnstoestand waarbij beeld, geluid en tijd op een andere manier wordt waargenomen door de hersenen. Dit noemt men een ‘trip’.

Een ‘psychedelische trip’ kan worden veroorzaakt door het innemen van psychedelische middelen, oftewel psychedelica. Tijdens deze trip kunnen de beelden die een persoon ziet vervormen, kleuren feller worden, tijd en geluid anders worden waargenomen dan dat ze in werkelijkheid zijn.

De effecten die worden veroorzaakt door psychedelica kunnen erg recreatief zijn, zoals ongeremde creativiteit, blijdschap, euforie, geest-openbarend en versterkt sociaal gedrag. Een persoon die er geen ervaring mee heeft kan het ook negatief ervaren door de overweldiging van de hoeveelheid prikkels. Dit kan resulteren in ervaring van onzekerheid, angst en soms zelfs paranoia. Dit wordt omschreven als een ‘bad-trip’. Een psychedelische trip kan 3 tot 8 uur duren, hoewel de effecten voor mensen die zich in een trip bevinden langer lijken te duren. Dit komt voornamelijk doordat psychedelica ook tijdsbesef kan veranderen.

Ook is men van mening dat psychedelische trips spirituele, geestverruimende en zelfs een therapeutische werking kunnen hebben. De meeste middelen die een psychedelisch effect veroorzaken zijn niet lichamelijk verslavend. Echter kunnen enkele gebruikers gevoelig zijn voor de geestelijke hang in het effect.

Bronvermelding