Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 03-05-2016

2016-05-03

Kapitaalverzekering

betekenis & definitie

Een kapitaaluitvaartverzekering is een type uitvaartverzekering waarbij er een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden nadat de verzekerde is overleden. Het geld dat wordt uitgekeerd door de kapitaaluitvaartverzekering kan door de nabestaanden zelf worden besteed aan een uitvaart die voldoet aan de wensen van de overledene.

Nadat iemand is overleden wordt vrijwel altijd een uitvaart georganiseerd. Hiermee kunnen alle nabestaanden afscheid nemen van de overleden. Een uitvaart kost in Nederland al snel enkele duizenden euro’s. Dit bedrag kunnen veel mensen niet zomaar missen, een groot deel van de inwoners van Nederland sluit daarom een uitvaartverzekering af. Hierbij kan men er vaak voor kiezen om na het overlijden van de verzekerde te worden uitgekeerd in natura of in een geldbedrag. Voor laatstgenoemde dient men een kapitaaluitvaartverzekering af te sluiten.

Aangezien een kapitaaluitvaartverzekering wordt uitgekeerd in een geldbedrag, is het ideaal voor diegenen die de regie van hun uitvaart liever niet uit handen geven. Het geldbedrag dat de nabestaanden ontvangen uit de kapitaaluitvaartverzekering, kan namelijk naar eigen inzicht worden besteed. In andere woorden, nabestaanden krijgen een geldbedrag voor het regelen van een uitvaart, maar kunnen de invulling van deze uitvaart volledig naar hun eigen hand zetten. Voor personen die specifieke wensen hebben omtrent hun eigen uitvaart, kan het soms een uitkomst zijn om de organisatie over te laten aan nabestaanden.

Hoewel men met een kapitaaluitvaartverzekering als het ware de touwtjes in eigen handen neemt, moet men er wel bij stil staan dat men de nabestaanden achter laat met de taak om de uitvaart te regelen. Voor veel mensen is dit moeilijk, tijdens een rouwproces wilt vaak liever niet bezig te zijn met dergelijke organisatorische taken. Daarnaast kan bij een reguliere uitvaartverzekering vaak in overleg met de verzekeraar allerlei specifieke wensen worden besproken.