Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 03-05-2016

2016-05-03

Begrafenisondernemer

betekenis & definitie

Een begrafenisondernemer is iemand die met het oog op commerciële doeleinden uitvaarten en alle betreffende handelingen hierin verzorgt. Een begrafenisondernemer wordt ook wel een uitvaartondernemer of uitvaartverzorger genoemd. Door het toegenomen aantal crematies, worden deze benamingen steeds vaker gebruikt.

Wanneer iemand komt te overlijden, is het voor de nabestaanden vaak een hele klus om alle zaken af te handelen. Men kan hierbij denken aan het aangeven van het overlijden bij de gemeente en het organiseren van een uitvaart. Een begrafenisondernemer kan ondersteuning bieden bij het maken van de beslissingen die hier onherroepelijk aan verbonden zijn. Nabestaanden van een overledene zijn niet verplicht om de ondersteuning te vragen van een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger, in de meeste gevallen doet men dit echter wel.

Een begrafenisondernemer kan verschillende taken op zich nemen. Dit hangt geheel af van de wensen van de overledene of, indien deze er niet zijn, van de wensen van de nabestaanden. De werkzaamheden van een begrafenisondernemer zullen veelal betrekking hebben op het controleren van de naleving van wettelijke verplichtingen omtrent de uitvaart alsmede het organiseren van deze uitvaart. Het organiseren van de uitvaart kan vervolgens verschillende werkzaamheden met zich meebrengen. Deze werkzaamheden lopen uiteen van het opstellen van een rouwadvertentie en rouwkaarten, als het organiseren van een lijkwade en het conserveren van de overledene.

Omdat een begrafenisondernemer opereert vanuit commerciële doeleinden, zijn er ook kosten verbonden. Indien de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten, worden deze kosten vaak voor een deel vergoed. Dit kan in natura of in kapitaal. In eerste geval zal de verzekeraar de uitvaart zelf verzorgen, waarbij de wensen van de overledene in achting worden genomen. In geval van uitkering in kapitaal, wordt een geldbedrag aan de nabestaanden gegeven, zodat deze zelf een uitvaart kunnen organiseren.