Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 17-11-2016

2016-11-17

24-uurskamer

betekenis & definitie

Een 24-uurskamer is een rouwkamer waar nabestaanden 24 uur per dag toegang hebben tot hun overledene. Hier blijft de overledene tot aan de uitvaart. Familie en naasten kunnen in een 24-uurskamer afscheid nemen.

Vroeger was rouwbezoek alleen op afspraak mogelijk. De familie sprak een tijd af met de uitvaartverzorger. Die zorgde ervoor dat de overledene op het juiste moment was opgebaard. Na de afspraak werd de kist weer naar de koeling gebracht. Bij het volgende rouwbezoek werd alles opnieuw gedaan. Dit ging zo door tot aan de begrafenis of crematie.

Tegenwoordig willen nabestaanden zoveel mogelijk bij de overledene zijn. Met een 24-uurskamer kunnen ze zo vaak gaan als ze willen en ook zo lang mogelijk blijven. Dankzij speciale koelingen kan de uitvaartkist op een vaste plek staan. Deze ruimte heeft daarom vaak een iets lagere temperatuur.

Verder biedt een 24-uurskamer meer privacy, doordat dezelfde ruimte niet gedeeld hoeft te worden. Daardoor kan eigen muziek gedraaid worden en kan de kamer naar eigen wens ingericht worden. Nabestaanden kunnen zelf foto’s en persoonlijke voorwerpen neerzetten.

24-uurskamers zijn vaak luxe ingericht en bestaan uit twee ruimtes: een ruimte voor de kist en een ruimte voor de familie. In de familiehoek staan meestal een bank, stoelen en een tafel. Daarnaast zijn er vaak eigen toiletfaciliteiten en een klein keukentje. Veel uitvaartcentra hebben een aparte ingang voor de 24-uurskamer.

In sommige culturen is het gebruikelijk om de overledene niet alleen te laten. Een 24-uurskamer biedt de mogelijkheid om altijd aanwezig te zijn bij de overledene. Bij rouwbezoek op afspraak is dit niet mogelijk.