Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Poldermolens in Warmond

betekenis & definitie

Poldermolens. In het poldergebied ten oosten van Warmond staan verschillende poldermolens.

Er zijn twee houten wipmolens, te weten de Zweilandermolen (Sweilanderpolder ong.) uit circa 1632, die de gelijknamige polder bemaalde, en de uit 1859 daterende Veermolen (Paddoxlaan ong.) nu Nieuwe Hofmolen die in 1981 is overgebracht naar de huidige plaats om met een vijzel de Hofpolder te kunnen bemalen. De overige molens zijn ronde bakstenen grondzeilers met een rieten kap en een scheprad, te weten de Boterhuismolen (bij Zijldijk 4; 1744) voor de bemaling van de polder Boterhuis, de Zwanburgermolen (Zwanburgerpolder 4; 1805) voor de Zwanburgerpolder, de molen De Kok (Tuinder- of Kogjespolder ong.; 1809) voor de Tuinder- of Kogjespolder en de Lakermolen (Eiland Faljeril ong.; 1818) voor de zomerbemaling van de Lakerpolder.

De Broekdijkmolen (Broekweg ong.), een met riet gedekte achtkante grondzeiler met scheprad uit 1840 (rond 1976 na brand berbouwd), bemaalt de Broek- en Simontjespolder. Opmerkelijk is het houten wipstaartmolentje Faljeril (Faljeril ong.), gebouwd in 1936 naar plannen van A.J.

Dekker.

< >