Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. stadhuis in Nieuwpoort

betekenis & definitie

Het voorm. stadhuis (Hoogstraat 53) is een rijzig tweelaags pand met houten koepeltorentje, gebouwd in 1697 naar ontwerp van Leendert van der Willigh op een havenoverkluizing met inlaatsluis (1696). Het statige laat-classicistische gebouw is voorzien van hoekpilasters, een pronkrisaliet en wapencartouches.

De bel-etage is bereikbaar via een dubbele bordestrap. Het uurwerk in de dakkapel is in 1969 toegevoegd.

Het in 1949-'50 gerestaureerde gebouw bevat een cachot in de onderbouw, een zaal met schouw op de bel-etage en de oude rechtkamer en secretarie op de verdieping. Aan de achterzijde staat op een overkluizing de voorm. waag, een inwendig met het stadhuis verbonden, maar lagere, vleugel met klokgevel.

Op die gevel zijn ter hoogte van de overkluizing banderolles aangebracht met een tekst en het bouwjaar 1696. Aan de westgevel herinnert een houten afdak aan de vroegere functie van het gebouw (in 1846 al niet meer als zodanig in gebruik).

De overkluizing aan de noordzijde wordt afgesloten door een balusterhek en toont aan weerszijden van de boog de gebeeldhouwde wapens van Langerak en Vianen.

< >