Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Gedenktekens in Leiden

betekenis & definitie

Gedenktekens. Het in brons uitgevoerde standbeeld van Herman Boerhaave (Boerhaavelaan ong.) werd in 1872 vervaardigd door J.Th.

Stracké en de gieterij Enthoven & Co. te Den Haag. In het Van der Werffpark staat een in 1884 geplaatst bronzen standbeeld van Pieter Adriaansz van der Werff, de burgemeester die stand hield bij de belegering van Leiden in 1574.

De forse hardstenen sokkel heeft aan vier zijden een koperen reliëfvoorstelling vervaardigd door J.Ph. Koelman.

In het Plantsoen staat een in 1924 ter gelegenheid van 350 jaar Leidens ontzet geplaatst natuurstenen gedenkteken. De in 1920 op de kop van het Rapenburg (bij nr. 1) ter herinnering aan de oorlogsjaren 1914-'18 en als eerbetoon aan burgemeester Gijselaar opgestelde bakstenen Gijselaarsbank, is door W.C.

Brouwer uitgevoerd in expressionistische stijl. Aan de Tweede Wereldoorlog memoreren de in 1946 opgerichte oorlogsmonumenten aan de Haagse Schouwweg en in de Atjehstraat (bij nr. 4), het laatste in de vorm van een hoge zuil.