Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 25-07-2017

De R.K. Maria van Jessekerk in Delft

betekenis & definitie

De R.K. Maria van Jessekerk (Burgwal 22) kwam in 1875-'81 tot stand als St.-Jozefkerk naar een neogotisch ontwerp van E.J. Margry en met J. Tonnaer als uitvoerend architect.

Deze forse driebeukige basilicale kruiskerk heeft een vijfzijdig gesloten koor en een front met twee torens van drie geledingen met achtzijdige naaldspitsen. De rechter toren heeft een vierkante klokkenverdieping met wimbergen en hoektorentjes en de linker toren een achthoekige lantaarn; deze elementen zouden op de torens van de Oude en Nieuwe Kerk geïnspireerd zijn. Boven de ingang bevinden zich een St.-Antoniusbeeld en een tronende Christus. Na de afbraak van de St.-Hippolytuskerk aan de Voorstraat (1886-1971) kreeg de kerk de huidige naam.

Het interieur van de in 1992-2004 gerestaureerde kerk heeft een schip met houten tongewelven. De schildering van de tronende Christus op de triomfboog is ontworpen door Margry. Tot de rijke inventaris behoort een door A. van IJsendyck in 1837 geschilderd altaarstuk (Aanbidding van de Herders) afkomstig uit de vorige kerk. Het hoofdaltaar, het Mariaen het Jozefaltaren (alle 1886) zijn vervaardigd door atelier Margry, de kruiswegstaties (1885) door atelier Te Poel & Stoltefus. Verder bevat de kerk een Maarschalkerweerd-orgel (1893), een fraai bewerkte neogotische preekstoel (1903; ontwerp J. Tonnaer) en een marmeren doopvont (1907). De gebrandschilderde vensters in de koorsluiting (1962) zijn van J. Nicolas.