Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Atlantikwall in 's-Gravenhage

betekenis & definitie

Atlantikwall. Van deze in 1942-'45 door de Duitsers aangelegde verdedigingslinie zijn in Den Haag diverse resten bewaard gebleven.

Van de eerste linie aan de kust resteren in de duinen van het Westduinpark (nabij radio Scheveningen) een waarnemingspost met observatiekoepel en hoog op een duin in de Bosjes van Poot een voor het bestrijken van de Scheveningse haven dienende geschutsbunker. Nabij ‘golf 37’ bevinden zich de restanten van een batterij voor luchtafweergeschut met een vuurleidingspost, zes geschutsopstellingen en diverse utilitaire objecten.Meer landinwaarts liep van noordoost naar zuidwest een na de oorlog grotendeels geruimde tweede linie. Bijzonder is de aangeaarde tweelaagse hospitaalbunker (tegenover Van Ouwenlaan 50) in de Bosjes van Zanen. Bij de Van Alkemadelaan resteert een waarnemingspost met een observatiekoepel; op de bunker staat nu een radarinstallatie. Restanten van een tankmuur bevinden zich bij de Van Alkemadelaan en langs de Raamweg (bij nr. 47). In de Nieuwe Scheveningse Bosjes resteert het Widerstandsnest 318 met commandopost, munitiebergplaats en facilitaire bunkers. Nabij de Waterpartij in het Scheveningse Bos ligt het voorm. marine hoofdkwartier met een grote centrale commandobunker.

Grotendeels bovengronds en aangeaard is een utilitair bunkercomplex in het parkje tussen Oostduinlaan en Van der Houvenstraat met keuken, munitiebergplaats en groepsonderkomen. Nog verder landinwaarts bevat het Haagse Bos resten van een kanonkazemat, een keukenbunker en een geschutsremise. Ten slotte ligt nabij de Savornin Lohmanlaan een radarcomplex met bunker.