Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Zomerverblijven in Domburg

betekenis & definitie

Zomerverblijven. De villa De Wael (Domburgseweg 6) werd gebouwd in 1883 voor de familie Boddaert en heeft een gepleisterde verdieping.

Bij een grondige verbouwing in 1903 zijn jugendstil-elementen toegevoegd, evenals de vakwerkgevetoppen. Het interieur is vrijwel geheel in jugendstil uitgevoerd, met uitzondering van enkele oudere vertrekken met neo-empire-elementen uit de bouwtijd.

Het koetshuis met koetsierswoning (Domburgseweg 8-10) dateert van rond 1883. De villa Duinenburg (Domburgseweg 12) kwam in 1885 tot stand in neorenaissance-stijl voor J.W.

Sprenger naar ontwerp van C. Matthijssens.

Deze royale villa heeft een markante risalerende hoekpartij met torenbekroning. Het in neorenaissance-stijl uitgevoerde interieur bevat schouwen die met oude Delfts-blauwe tegels zijn versierd.

In de tuin staat een houten gebouwtje (circa 1890) dat gebruikt werd als sauna. In 1886-'87 liet de Duitse eaude-cologne fabrikant Aldenbruck von Brühl de villa ‘Maria’, later bekend als villa Carmen Sylva (Noordstraat 39) bouwen, mogelijk naar ontwerp van J.J. van Nieukerken.

Dit gebouw met eclectische details is tegen het duin aangebouwd en heeft aan de zeezijde over de volle breedte een houten veranda en aan de landzijde een balkon op gietijzeren zuiltjes.

In 1889 werd de villa verkocht aan Ch.

Erbschloe von Eberfeld. Deze ontving regelmatig de dichteres Elisabeth von Wied, koningin van Roemenië.

Naar haar pseudoniem ‘Carmen Sylva’ herdoopte Erbschloe de villa. Van de in 1887 voor de kuurarts J.G.

Mezger gebouwde villa Irma (Domburgseweg 11) resten nog slechts de gietijzeren toegangshekken. Opvallend zijn de houten chalets Strandholm (Nehalenniaweg 3) en De Bruinvis (Nehalenniaweg 14), die in 1905 als bouwpakket vanuit Noorwegen zijn geïmporteerd.