Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

's-Heer Hendrikskinderen in 's-Heer Arendskerke

betekenis & definitie

's-Heer Hendrikskinderen. Dit kerkringdorp ten noordoosten van 's-Heer Arendskerke is ontstaan in de late middeleeuwen.

In en rond de oude dorpskern is veel nieuwbouw gepleegd. Van de Herv. kerk (Plein 1) stamt de vermoedelijk onvoltooide robuuste toren van twee geledingen met haakse steunberen uit de eerste helft van de 15de eeuw; de achtzijdige lantaarn werd in 1805 toegevoegd.

In deze in 1948 gerestaureerde toren hangt een door Adriaen Steylaert gegoten klok (1578). De huidige zaalkerk met neogotische gietijzeren raamtraceringen dateert van 1805 (gedenksteen) en bevat een preekstoel uit circa 1650.

De aangebouwde consistorie is recent. De boerderij Oude Rijksweg 54 heeft een 18de-eeuws woonhuisgedeelte met een tuitgevel voorzien van een onleesbare datering en kruiskozijnen.

Inwendig bevindt zich een opkamer met kelder. De aangebouwde houten schuur heeft een in baksteen vernieuwde voorzijde en een zadeldak waarin met pannen het jaartal ‘1887’ is ingelegd.

Aardige woonhuizen zijn het midden-19de-eeuwse middenganghuis Oude Rijksweg 27 (nadien vergroot) en het eclectische middenganghuis Oude Rijksweg 18 met hoger opgetrokken middenrisaliet. De laatste werd rond 1870 gebouwd als woning voor de onderwijzer van de openbare lagere school.