Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Refugiehuizen in Hulst

betekenis & definitie

Refugiehuizen. Diverse Vlaamse kloosters hadden binnen de wallen van Hulst een refugiehuis.

Het refugiehuis Ten Duinen (Steenstraat 28) is een zeer rijzig en onderkelderd pand, gebouwd in het tweede kwart van de 16de eeuw ter vervanging van een voorganger aan de Potterstraat. Opvallend zijn de zijtrapgevels met natuurstenen speklagen en de hoge achtkantige traptoren met iets uitkragende top; daarin bevindt zich een kleine torenkamer.

Na 1645 werd het pand ook Princehof genoemd. Rond 1800 was er een jeneverstokerij gevestigd.

De huidige gepleisterde gevel dateert uit circa 1860.Momenteel is er het museum ‘De Vier Ambachten’ in gevestigd. Het refugiehuis Cambron (Steenstraat 14) is een rijzig hoekpand met aan de zijde van de Pierssensstraat een zijtrapgevel met natuurstenen waterlijsten en versieringen in gesinterde baksteen. De abdij van Cambron kocht het pand in 1562 ter vervanging van een voorganger aan de Overdamstraat. De hardstenen deuromlijsting uit circa 1790 heeft een guirlande in Lodewijk XVI-vormen. De bepleistering is in de eerste helft van de 19de eeuw aangebracht toen het huis bezit werd van burgemeester Pierssens. De twee winkelpuien zijn vroeg-20ste-eeuws.

Het refugiehuis Baudeloo (Baudeloo 20) is een fors L-vormig pand met zijtrapgevels en in de binnenhoek een achtkantige traptoren met een kleine torenkamer in de iets uitkragende top. Het in het derde kwart van de 15de eeuw gebouwde pand ging in 1584 als hospitaal dienst doen. Van eind 17de eeuw tot 1832 was het in bezit van de familie Von Raden, die begin 19de eeuw de huidige vensters en ingangsomlijsting en de bepleistering hebben laten aanbrengen. Van 1861 tot 1987 heeft het pand als Liefdesgesticht dienst gedaan en momenteel is het een muziekschool.