Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het stadhuis in Brouwershaven

betekenis & definitie

Het stadhuis (Markt 2) bestaat uit twee achter elkaar geplaatste vleugels. De oudste is de drielaags (achter)vleugel aan de Korenmarkt, die in opzet stamt uit de 14de eeuw en die rond 1500 is verbouwd.

De straatgevel heeft natuurstenen speklagen, korfboogvensters en een gotisch geprofileerd poortje. Tegen dit oude bouwblok verrees in de 16de eeuw de onderkelderde vleugel aan de Marktzijde, die in 1599 (gevelsteen) een nieuwe representatieve natuurstenen gevel kreeg.

Deze rijke maniëristische rolwerkgevel is voorzien van een Charitasbeeld in de top en boogvelden voorzien van cartouches boven de kruisvensters. Het ingangspoortje (met spreuk) wordt bekroond door een Justitiabeeld in een schelpnis.

Bij de ingrijpende gevelrestauratie in 1890-'91, naar plannen van E.J. Margry, heeft men het beeldhouwwerk gekopieerd (bel-etage, geveltop) en met nieuw werk aangevuld (verdieping).

De hoge bordestrap, die in 1953 door de vloed was weggeslagen, is herbouwd. In de hal van de vleugel aan de Marktzijde was in het verleden de Vierschaar gesitueerd.

Op de verdieping bevindt zich de raadzaal. De achtervleugel bevat op de verdieping een gotische schouw en geprofileerde kraagstenen.

Op zolder resteren een deur uit circa 1500 en een cachot.

< >