Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Gedenktekens in Vlissingen

betekenis & definitie

Gedenktekens. In het park aan de Koudekerkseweg (hoek Julianalaan) staat de Vrijdomspaal, een van 1567 daterende grenspaal, die de grens tussen de heerlijkheden Vlissingen en Bonedijke markeerde.

Het standbeeld van Michiel Adriaansz de Ruyter (Boulevard De Ruyter ong.) geboren in Vlissingen in 1607 werd in 1841 onthuld en in 1894 overgeplaatst naar de huidige plek. Het gietijzeren standbeeld op natuurstenen voetstuk is ontworpen door L.

Royer. Ernaast staan twee 17de-eeuwse bronzen scheepskanonnen opgesteld.

De gietijzeren fontein in het plantsoen bij het Bellamypark werd in 1884 opgericht ter ere van de schrijfsters Betje Wolff (geboren in Vlissingen) en Aagje Deken en stond oorspronkelijk op het Betje Wolffplein. Boven de vierkante sokkel zijn op een cippus met teksttableau twee reliëfportretten aangebracht.

Daarboven bevindt zich een grote schaal met op de rand waterspuwende leeuwenkoppen en in het midden een balustervormig ornament met leeuwenkoppen. In het plantsoen bij het Bellamypark staat verder het door beeldhouwer Ph. ten Klooster ontworpen standbeeld voor Frans Naerebout, een schipper en loods die in 1779 de opvarenden van het zinkende V.O.C.-schip ‘Woestduyn’ redde.

Dit in 1952 onthulde beeld verving een verwoeste voorganger uit 1919.