Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Bedrijfsgebouwen in Zierikzee

betekenis & definitie

Bedrijfsgebouwen. Streng neoclassicistisch van vorm (neo-Grec) is de voorm. weverij Kerkhof 3a.

Het diepe gepleisterde eenlaagspand heeft een zware waterlijst boven de begane grond en een lunette in de top. Blijkens de gevelsteen boven de centrale ingang werd de weverij in 1840 gesticht door F.

Campbell namens G. en H. Salomonson uit Nijverdal.

De weverij ging echter al in 1869 failliet. De voorm.

Zierikzeesche Houthandel (Vissersdijk 2) omvat twee grote laat-19de-eeuwse houten loodsen en achtergelegen (lagere) droogschuren. Het oostelijke pand, met verticaal latwerk, is zeven traveeën breed en heeft op de verdieping een erkerachtige uitbouw waarin zich het kantoor bevindt (vernieuwd 1953).

De tweebeukige loods aan de westzijde staat dwars op de kade. De lijstgevel aan de waterzijde is voorzien van een beplanking en twee hoge en brede, getoogde latwerkopeningen.

Het ernaast staande gepleisterde, sober neoclassicistische woonhuis Vissersdijk 1 dateert uit circa 1870.Opvallend in Zierikzee is het grote aantal kleine pakhuisachtige gebouwen waarin slachthuizen waren gevestigd. Ze zijn voorzien van in pleisterwerk uitgevoerde opschriften, zoals bij Korte Groendal 11 en diverse panden aan de Hem, waaronder Hem 7 met de tekst: ‘stalling en slachthuis C.J. Simmers’. Het diepe huis Nieuwe Bogerdstraat 47 kreeg rond 1870 een bepleisterde lijstgevel met een brede doorgang naar de werkplaats van het hier gevestigde schildersbedrijf. Uit circa 1900 dateert de neorenaissance-trapgevel van de banket- en speculaasfabriek Vogelaar & Bienefelt (Korte Groendal 7). Van de meelfabriek Zeelandia (Poststraat 11) dateren de oudste wit geschilderde en van rondboogvensters voorziene delen aan de Witte IJestraat van 1900.

Het bedrijf werd toen gesticht door H.J. Doeleman als fabriek voor grondstoffen en halffabrikaten voor bakkerijproducten. Later dienden de genoemde bouwdelen als opslagruimte en vanaf 1983 als bedrijfsmuseum ‘Om den Broode’. Aan de Fonteine verrees in 1958 een nieuwbouwgedeelte in functionalistische stijl met laadruimte beneden en kantoor boven.