Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Arnemuiden (gemeente Middelburg)

betekenis & definitie

Kleine stad, ontstaan in de 13de eeuw aan de monding van de Arne. Na twee maal door overstromingen te zijn verwoest, volgde in 1462 meer landinwaarts een nieuwe stichting aan de Oostdijk (nu Langstraat en Westdijkstraat).

Arnemuiden bloeide als voorhaven van Middelburg en kreeg in 1574 stadsrechten van prins Willem van Oranje, waarna een omwalling aan de noordzijde werd aangelegd met drie bastions (Singel). Een eerste kapel werd in 1505 vervangen door een kruiskerk.

Met de toenemende verzanding van de aan de zuidkant lopende Arne in de 17de eeuw verdween de welvaart en maakte de handel plaats voor (garnalen) visserij, waarvan de bloeiperiode in het midden van de 19de eeuw lag. In 1858 en 1865 werden respectievelijk de kerk en het stadhuis vernieuwd.

Aansluiting op het spoor Roosendaal-Vlissingen volgde in 1872 en in 1873 kreeg Arnemuiden via het Arnekanaal verbinding met het Kanaal door Walcheren. Met de afsluiting van het Veerse Gat (1961) is de visserij naar Colijnsplaat verplaatst en is Arnemuiden vooral een forensenplaats geworden met uitbreidingswijken aan de oost- en noordzijde.