Gepubliceerd op 02-01-2020

Oudegein in Nieuwegein

betekenis & definitie

(Oudegein 1). Deze, nu in het groene hart van Nieuwegein opgenomen, buitenplaats heeft een omgracht rechthoekig buitenhuis uit 1633.

In het aan de buitenzijde wit gepleisterde souterrain zit muurwerk verwerkt van een rechthoekige, 13de-eeuwse woontoren. Het 17de-eeuwse huis heeft een hoog schilddak met een dubbele rij dakkapellen en door siersmeedijzer bekroonde schoorstenen.

Boven het classicistische ingangsportaal hangt een gebeeldhouwde wapensteen. De grote zaal op de bel-etage heeft een monumentale 17de-eeuwse schouw met vier marmeren ionische zuilen.Een dubbele houten brug voert naar het zelfstandig omgrachte voorplein met daarop een langgerekt, laat-17de-eeuws bouwhuis. Daartegenover staat een wit gepleisterd toegangshek met gebeeldhouwde wapendragende leeuwen. De middeleeuwse voorburcht ligt ten noordoosten van het huis (rechts van de oprijlaan). Op het, eveneens apart omgrachte, ovale eiland staat een vroeg-17de-eeuwse krukhuisboerderij. Dit gebouw is deels met riet gedekt en heeft een voorhuis met uitgebouwde kelder en opkamer, en een nog half aanwezige schoudergevel met in- en uitzwenkende randen. Omstreeks 1805 legde H. van Lunteren rond het buitenhuis een landschapspark aan, waarvan het ovale eiland een onderdeel vormt.

De voorburcht heeft een eigen toegangshek met geblokte hardstenen pijlers en gebeeldhouwde, wapendragende leeuwen. Het gehele complex is door nog een gracht omgeven.