Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Soest

betekenis & definitie

(Torenstraat 1), oorspronkelijk gewijd aan de H.H. Petrus en Paulus, bestaat uit een rijzige westtoren, een eenbeukig schip zonder steunberen en een smaller en hoger koor.

De kerk dagtekent vermoedelijk van ongeveer 1400. De toren zal aan het begin van de 16de eeuw zijn toegevoegd, waarna de twee westelijke schiptraveeën werden gebouwd.Bij de restauratie van de kerk in 1957-'58 kregen de houten roedenvensters van de kerk de huidige houten ramen. Het oorspronkelijke houten tongewelf van het schip met verhoogd middengedeelte en trekbalken, werd gereconstrueerd. Men verwijderde bovendien de scheidingswand tussen koor en schip. Bij de restauratie kregen een 18de-eeuwse preekstoel, afkomstig uit de kapel van het voorm. Oudbisschoppelijk seminarie te Amersfoort en een zeskantige gotische, natuurstenen doopvont, oorspronkelijk afkomstig uit de kerk te Nigtevecht, een plaats in de kerk. Daarentegen werd een aantal overhuifde particuliere banken, waaronder één van het Koninklijk Huis verwijderd. In de kerk hangen tien rouwborden uit de 17de en 18de eeuw.

De bovenste twee van de drie geledingen van de toren zijn met natuurstenen hoekblokken versierd. Ze hebben aan elke zijde drie spitsboognissen, de middelste het breedst en zijn voorzien van galmgaten en eenvoudige bakstenen traceringen. De omloop rond de spits heeft een bakstenen balustrade met in 1905 aangebrachte wijzerplaten. Evenals de torens van Eemnes-Buiten en Amerongen heeft ook deze toren twee uitgebouwde zijtorens op de overgang naar het schip. Die aan de noordkant is een traptoren en die aan de zuidkant bevat beneden een overwelfde doopkapel en daarboven twee ruimten met onbekende functie. Bij de torenrestauratie in 1905, onder leiding van P.J.H. Cuypers, vond men in de zuidelijke aanbouw zestien half vermolmde, laat-gotische houten beelden, die zich nu in verschillende musea bevinden.

< >