Gepubliceerd op 02-01-2020

De boerderijen in Houten

betekenis & definitie

in de omgeving van Houten hebben een rechthoekige of T-vormige plattegrond en vaak een afgewolfd rieten dak. De meeste hebben een middenlangsdeel.

Van de boerderij Loerikseweg 89 is het stalgedeelte naar de weg gekeerd.Hier is de in dit gebied veel voorkomende stalindeling goed zichtbaar: in het midden de deeldeuren, daarboven een hooiluik en aan weerszijden de mestdeuren. Rondom Houten vond men een respectabel aantal omgrachte boerderijen. Die omgrachting moet vooral als statussymbool worden beschouwd. Restant van zo'n versterkte boerderij is de Stenen Poort (Warinenpoort 90), die sinds kort binnen de bebouwde kom ligt. Dit 16de-eeuwse bakstenen poortgebouw heeft een rieten zadeldak, een trapgevel en een (verminkte) schoudergevel, beide nu wit gepleisterd. De huidige boerderij is 19de-eeuws, maar werd in de loop der tijd aanzienlijk gewijzigd.

Boerderij Oudwulvenbroek (Oud Wulfseweg 17) is een 16de-eeuwse dwarshuisboerderij. De kelder heeft ton- en kruisgewelven. Verder bevat het pand een samengestelde balklaag met gotische sleutelstukken en een originele kapconstructie. Aardige 18de-eeuwse boerderijen zijn Heemsteedseweg 2, 4 en 6, Lagedijk 15 en Wickenburghseweg 26. De Poel (Poeldijk 2) is een omvangrijk, deels 19de-eeuws boerderijcomplex. De dwarshuisboerderij heeft een voorhuis uit 1880 en een achterhuis uit 1892.

Fort 't Hemeltje (Fortweg 9-11) dateert uit 1877-'81 en is één van de laatste forten die voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn aangelegd. Het verdedigde het niet-inundeerbare terrein naast de Wulvenbroekse Wetering en de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch. Het fort heeft een onregelmatige vijfhoekige vorm, met hoofdwal en brede gracht. Op het terrein staan een bomvrije kazerne, enkele andere bomvrije gebouwen en bergplaatsen en een fortwachterswoning.