Meerwijk in Bergen betekenis & definitie

Het in 1917-'18 in opdracht van de Amsterdamse tegelfabrikant A.M.A. Heijstee tot stand gekomen villapark Meerwijk is een belangrijk voorbeeld van expressionistische bouwkunst, met veel siermetselwerk, gepotdekselde houten delen en rieten daken.

Van de zeventien villa's zijn er vier afgebrand.Uitgevoerd met een pijlvormige plattegrond en een ‘boegvormige’ gevelbeëindiging is villa De Bark (Studler van Surcklaan 15), naar ontwerp van J.F. Staal. Hij maakte ook de plannen voor villa De Ark (Meerwijklaan 1), met robuuste ingangspartij en een schipvormig tuinhuisje, en de gekoppelde villa's Bildad, Elifraz, Zofar (Lijtweg 13-17) met een gedeeltelijk plat dak en achter een doorlopend balkon. Van de drie door P.L. Kramer ontworpen gekoppelde villa's (afgebrand 1921) resteert het tuinhuisje Tyltyl (Studler van Surcklaan 21).

C.J. Blauw ontwierp de villa Boschkant (Studler van Surcklaan 17) met een pijlvormige plattegrond en de villa Meerhoek (Lijtweg 11) met een stervormige plattegrond. Van zijn hand is ook de villa Beek en Bosch (Meerwijklaan 2) met overkragende gepotdekselde houten verdieping. Margaret Kropholler tekende de dubbele villa Meezennest/Meerlhuis (Meerwijklaan 5-7) met gekoppelde schoorstenen ter markering van de middenportieken. De dubbele villa Meerwijklaan 4-6 is ontworpen door G.F. La Croix.