Monumenten in Noord Holland

R. Stenvert en C. Kolman (2006)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. stadhuis in Monnickendam

betekenis & definitie

(Noordeinde 5) [14] is een monumentaal drielaags pand in Lodewijk XV-stijl met hoekpilasters, omlijste ionische ingangspartij en een rijk versierde lijstgevel met kuifstuk. Het gebouw kwam in 1746 tot stand voor Albert Timmerman en zijn vrouw Maria Bent ter plaatse van drie oudere huizen.

Na aankoop in 1814 door W. Costerus werd het als stadhuis ingericht en heeft men op de kuif een monnikenbeeld (circa 1658) geplaatst. Verder kreeg de ingangspartij een nieuwe deur met bovenlicht (empire-vormen met Minerva-hoofd). Het in 1997-'98 gerestaureerde gebouw bevat een (trouw)zaal in Lodewijk XV-stijl met stucplafond en goudleerbehang. De voorm. raadzaal heeft een schoorsteenmantel in Lodewijk XIV-stijl (schilderstuk derde kwart 17de eeuw) en een Lodewijk XV-stucplafond. Het trappenhuis is gedecoreerd in Lodewijk XV-stijl.

Tot die stijl behoren ook de stucwerkreliëfs van de vier jaargetijden (derde kwart 18de eeuw) in de gang. Het nieuwe stadhuis naar ontwerp van T. Alberts & M. van Huut aan de Pierebaan 3 is in 1985 in gebruik genomen.