De Hartekamp in Heemstede betekenis & definitie

(Herenweg 5). Deze voorm. buitenplaats heeft als kern een van oorsprong 17de-eeuws huis, dat in fasen tot de huidige omvang uitgroeide en rond 1860 het huidig aanzien kreeg.

Het gepleisterde neoclassicistische gebouw heeft een ingangspartij tussen vooruitstekende gevelpartijen en aan de tuinzijde een hoge koepelkamer.Aan de landschappelijke parkaanleg met grote vijver hebben J.D. Zocher sr. en jr. meegewerkt. De laatste ontwierp in neoclassicistische stijl (neo-Grec) de oranjerie (circa 1820). Het theehuis heeft nog 18de-eeuwse elementen. In het in 1909 door L.A. Springer ontworpen tuingedeelte bij de oranjerie staan een pergola en een borstbeeld van Linnaeus, die hier van 1735 tot 1738 als botanicus werkte.

Aan de in 1902 aangelegde nieuwe oprijlaan staat een door Springer ontworpen toegangshek, voorzien van hardstenen pijlers met lantaarns. De overtuin van het park heeft men in 1901 verkocht voor de bouw van villa's. In het park rond het huis staan moderne paviljoens van een hier in 1951 gevestigde inrichting voor zwakzinnige kinderen.

De voorm. botanische tuin werd in 1954 onderdeel van park en speeltuin ‘De Linnaeushof’ (Bennebroek).