Bedrijfsgebouwen in Wormerveer betekenis & definitie

De voorm. zeepziederij ‘De Adelaar’ (Zaandijkerweg 5) kwam in 1908 tot stand voor de firma J. Dekker en verving de in 1906 door brand verwoeste oude fabriek.

Naar ontwerp van J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk bouwde de firma M.

Stam & Zn. het vierlaagse gebouw met plat dak, betonskelet en stalen H-balken.De door lisenen gelede baksteengevels hebben decoraties in gele steen. De bedrijfsnaam is in wit verglaasde baksteen aangebracht. Aan de Zaanzijde staat een sprinklertoren met daarop een grote in gewapend beton uitgevoerde adelaar van de hand van W.A. Dekker, een van de firmanten van het bedrijf. Uit dezelfde tijd is het fabriekspand Zuideinde 19. Uit 1916 dateert de voorm. cacaofabriek ‘De Arend’ (bij Marktstraat 66a) van de Koninklijke Fabrieken Boon (oorspronkelijk firma Pette, in 1937 firma Boon).

Dit vierlaagse gebouw met gebroken schilddak en zichtbaar gelaten betonskelet met baksteenvulling is door M.J. Stam ontworpen in expressionistische stijl met art déco-invloeden. Op zolder bevindt zich een betonnen watertank. De grote betonnen dakopbouw aan de voorzijde diende als trijshuis. In 1919 heeft men de voorm. chocoladehal aan de fabriek toegevoegd. Dit langgerekte tweelaagse gebouw met betonskelet is eveneens ontworpen door M.J. Stam.