Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Gedenktekenen in 's-Hertogenbosch

betekenis & definitie

Gedenktekenen. Aan de Schapenmarkt staat de gouden leeuw, een vergulde leeuwenfiguur op een smeedijzeren sokkel, in de 18de eeuw geplaatst vóór de uit 1483 daterende (stads)herberg ‘De Gouden Leeuw’.

De herberg werd gesloopt bij de bouw van het warenhuis V&D. De sierlijke hardstenen paal waarop de leeuw staat, dateert uit 1761. De in zandsteen uitgevoerde Drakenfontein op het Stationsplein bestaat uit een rond bassin met middenzuil, versierd met al dan niet waterspuwende draken en drakenkoppen. Jhr. P.J. Bosch van Drakestein liet de fontein in 1903 oprichten ter nagedachtenis van enkele familieleden; stadarchitect J.

Dony maakte het ontwerp. Het H. Hartmonument op het Emmaplein dateert uit 1925 en is het werk van beeldhouwer A.L. de Beule en schilder Hermsen. De bronzen beeldengroep en ornamenten zijn uitgevoerd door bronsgieterij Vindevogel te Gent. Het bronzen standbeeld van Jeroen Bosch op de Markt werd in 1930 onthuld; het is van de hand van A. Falise.

Ook het bronzen beeld van kardinaal van Rossum uit 1934, op het Kardinaal van Rossumplein, is van zijn hand. Het monument voor luchtvaartpionier Henri Bakker aan de Hekellaan is in 1938 gemaakt naar plannen van architect C. Brandes. Beeldhouwer A. Termote ontwierp de plaquette, die werd uitgevoerd door de ‘Witmetaalfabriek’ te Leiden. Zoete Lieve Gerritje, een natuurstenen beeldje op een verlaagd plateau aan de Binnendieze op de hoek van Lepelstraat en Korenbrugstraat, is een werk van L.

Geurtjens uit 1958. Johannes de Evangelist, op de Parade, is een bronzen beeld van M. Andriessen uit 1963; het geeft de patroon van de nabijgelegen kathedraal weer, met op de schouder zijn symbool, de adelaar.