Gepubliceerd op 02-01-2020

Scholen in Roermond

betekenis & definitie

Scholen. Het voorm.

Klein College (Munsterstraat 14) is een in 1890 naar plannen van J. Jorna in neorenaissance-stijl opgetrokken tweelaags pand met doorrit en hoekrisalieten, afgesloten door topgevels.

Naar ontwerp van M. Engelman is het in 1990 verbouwd tot appartementen.

De voorm. Teekenschool (Godsweerdersingel 77) is een U-vormig tweelaags pand in neogotische stijl, gebouwd in 1905 onder supervisie van P.J.H.

Cuypers maar naar plannen van J. van Lokhorst en N. van der Schuit. De school diende voor de opleiding in de ‘Nuttige en Beeldende kunsten’, mede ten behoeve van de Roermondse ateliers voor religieuze kunst.

De symboliek in tegeltableaus en sculptuur geeft blijk van een ‘integralistische’ visie op deze samenhang tussen kunst, cultuur en maatschappij. Het timpaan boven de ingang werd vervaardigd door J.

Thissen.

Door de uitbreiding met een ambachtsschool (Godsweerderstraat 2) in 1908, naar ontwerp van L.H.

Luijten, ontstond een carrévorm. Bij de restauratie van het complex in 1995-'96, onder leiding van F. van Dun, is een deel van de ambachtsschool gesloopt.

De voorm. openbare lagere school (Minderbroedersstraat 36) is een tweelaags pand uit 1910 met neorenaissance-details. Na het schoolbesluit van 1920 waarna veel R.K. lagere scholen verrezen kwamen er te weinig leerlingen en werd het omgebouwd tot brandweerkazerne, waarbij men aan de achterzijde een slangentoren toegevoegde.

Voor het bijzonder onderwijs verrees in 1922 de R.K. lagere St.-Alfonsusschool (Herkenbosscherweg 22), een tweelaags gebouw in ‘Um 1800’-vormen voorzien van een middenrisaliet met fronton en een dakruiter. De voorm.

R.K. lagere Paredisschool (Begijnhofstraat 10-12) werd in 1931 gebouwd in zakelijk-expressionistische vormen naar plannen van J. Franssen.

De openbare lagere school Willem de Zwijger (Min. Beversstraat 7) is een uit mergel en Kunradersteen opgetrokken wederopbouwschool uit 1957 naar ontwerp van F.

Wijsma.