Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Villa's en landhuizen in Hattem

betekenis & definitie

De Hattemse burgemeester Greven liet in 1640 tegen de heuvelrug het Spijker Watervliedt (Veldweg 14) bouwen.

Dit kleine buitenhuis of spijker heeft een in- en uitgezwenkte topgevel. Bij de restauratie in 1960-'62 is de naastgelegen bebouwing vervangen door nieuwbouw. Vanaf het eind van de 19de eeuw werden in de omgeving van Hattem diverse monumentale villa's en landhuizen gebouwd. De uit circa 1890 daterende villa De Viersprong (Apeldoornseweg 6) is gebouwd in chaletstijl en heeft een torenvormig trappenhuis met ingesnoerd tentdak. In opdracht van mej. M.E. Jonker verrees in 1903 op een geaccidenteerd terrein 't Velt-huys (Veldweg 32), een wit gepleisterd landhuis met lagere aanbouw.

Architect K.P.C. de Bazel maakte het ontwerp in rationalistische vormen en ontwierp ook de tuinaanleg in architectonische tuinstijl. Eveneens gelegen op een heuvelachtig terrein is de uit 1908 daterende villa Hezenberg (Hezenbergweg 64), gebouwd in ‘Um 1800’-stijl. Het interieur bevat jugendstil-elementen. Het Hogenhuis (Veldweg 89) is een in 1916 opgetrokken houten prefab-huis, afkomstig uit de Strommen Traevarefabrik te Oslo. Rond 1920 liet P.L. Honcop de wit gepleisterde villa Apeldoornseweg 9 bouwen.

Dit door L.H.J. Westerop in expressionistische stijl ontworpen pand heeft een rieten schilddak en over twee bouwlagen doorlopende erkers. De aanleg rond de villa is uitgevoerd in architectonische tuinstijl.

Apeldoornseweg 13-15 is een dubbel landhuis met vlindervormige plattegrond met aan de uiteinden een lage garage. Het werd in 1933 gebouwd voor de dames S. Stenfert Kroese en Kalff naar ontwerp van Th. Rüter. De Witte Raaf (Veldweg 69) is een blokvormig wit gepleisterd landhuis uit 1936 in de stijl van het functionalisme. Het van een staalskelet voorziene gebouw heeft aan de achterzijde aanbouwen met gebogen dakvlakken.

A. Komter ontwierp dit huis voor zijn moeder. Interessante villa's zijn verder nog Villa Richmonde (Vuursteenberg 3) uit 1903, Sunselva (Apeldoornseweg 46) uit circa 1910, Zonnehof (Apeldoornseweg 36) en Veldweg 38 uit circa 1920.