Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Heesselt in Varik

betekenis & definitie

Dit dorp ten zuidwesten van Varik is ontstaan in de vroege middeleeuwen op een stroomrug en heeft zich ontwikkeld tot gestrekt esdorp. De Herv. kerk (Kerklaan 6) is een driezijdig gesloten zaalkerk voorzien van een consistorie en een toren van drie geledingen met traptoren en ingesnoerde spits.

De laat-15de-eeuwse toren is in 1887 geheel beklampt bij de bouw van de huidige neogotische zaalkerk. Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf. Tot de inventaris behoren een door H. Knipscheer gebouwd orgel (1857) en een neogotische preekstoel (1864). Het dorp heeft enkele interessante boerderijen. De hallenhuisboerderij Gerestraat 47-49, met fors dwars voorhuis en een dakoverstek aan de achterzijde, is voorzien van een gevelsteen met het jaartal 1871.

Naast de boerderij staat een koetshuis met schuur. De laat-19de-eeuwse hallenhuisboerderij met dwars voorhuis Kerklaan 16 heeft in de zijgevel van het achterhuis het jaartal 1734. Op het erf staan een vloedschuur met de jaartalankers ‘1841’ en twee schuurbergen. De arbeiderswoningen Waalbandijk 1-7, gelegen op een verhoging aan de buitenzijde tegen de dijk, dateren uit het begin van de 20ste eeuw.